Ik heb een Asus-laptop met een aparte videokaart, een NVIDIA Geforce 845M, maar ik zie in Taakbeheer niet dat die gebruikt wordt. Hoe kan ik regelen dat die kaart gebruikt wordt in plaats van de videocontroller die in de processor zit?

Tinus de Groot

Grafkaart 1Laptops moeten zuinig omgaan met stroom om zolang mogelijk met een acculading te kunnen doen. Het gebruik van een aparte videokaart zal extra energie vragen. Dat is de reden dat die kaart standaard niet geactiveerd is. Om die kaart te gaan gebruiken, moet je het NVIDIA-configuratiescherm openen via de rechtermuisknop op een lege plek op je desktop.

Selecteer vervolgens aan de linkerkant 3D-instellingen beheren. Bij de eerste tab Algemene instellingen in het rechterdeel van het scherm bepaal je welke videokaart de voorkeur krijgt. Je ziet bij Automatische selectie namelijk staan Krachtige NVIDIA-processor en Geïntegreerde graphics. Hiermee bepaal je dus wat er standaard geselecteerd wordt. Automatische selectie krijgt de voorkeur om het stroomverbruik niet onnodig te verhogen.

Met de volgende tab Programma-instellingen kun je per geïnstalleerde applicatie selecteren welke videoprocessor de voorkeur krijgt. Het activeren van de Nvidia-kaart is alleen nuttig voor toepassingen waarbij een verhoogde grafische capaciteit nodig is, waaronder video- en fotoprogramma’s.Als test kun je bijvoorbeeld via Programma-instellingen de applicatie Chrome activeren voor gebruik met Krachtige NVIDIA-processor. 

Grafkaart 2 2

Zoek op internet naar een Youtube 4K-video en start deze. Zet de resolutie van de video op 2160P = 4K, zodat de grafische processor flink aan het werk wordt gezet. Als je nu onder Taakbeheer de prestaties bekijkt, dan zie je dat GPU1, met de vermelding van de naam van de videokaart, gebruikt wordt. Op deze manier kun je dus voor de grafisch intensieve applicaties de aparte Nvidia-kaart selecteren waarbij, voor de standaardtoepassingen, de in de processor geïntegreerde grafische processor wordt gebruikt.