In het aardige "Dagboek van een Linux gebruiker" in PC-Active 306 zag ik de volgende zin: "Bij het opslaan krijg je tevens de keuze tussen het Linux ODF-formaat of het gebruikelijke formaat voor een Microsoft Office document.

Hans Lunsing

Het feit dat het ODF-formaat aan Linux zou zijn gekoppeld, berust op een misverstand. Het ODF (OpenDocument Format) is een ISO-gestandaardiseerd documentformaat dat in willekeurig welk besturingssysteem kan worden gebruikt. Ook de nieuwere versies van Microsoft Office ondersteunen het.

ODF textdocument 48x48De door ISO gestandaardiseerde documentformaten zijn gebaseerd op XML (Extensible Markup Language), en zijn met de ZIP-methode gecomprimeerd. Er zijn er twee, waarvan het OpenDocument formaat (ODF) de eerste en aanbevolen standaard is voor opslag van documenten. Door ISO werd het voor het eerst als standaard gepubliceerd in 2006. Versie 1.2 is standaard vanaf 2015, en er wordt nu gewerkt aan versie 1.3. OpenDocument wordt ondersteund door LibreOffice als standaardopslagformaat, maar Microsoft Office ondersteunt het ook, zij het niet als standaardformaat. De huidige versie 1.2 van OpenDocument wordt ondersteund door Microsoft Office 2013 en later. Lees voor meer informatie https://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument (er is ook een Nederlandstalige pagina, maar die biedt veel minder informatie).

64px .docx icon.svgHet Office Open XML formaat (OOXML) is een door Microsoft ontwikkelde standaard, die indertijd door Microsoft als concurrent van OpenDocument werd ingediend. Eind 2008 was het voor het eerst beschikbaar als ISO-standaard. Het standaardisatieproces verliep niet zonder hindernissen. Velen waren niet overtuigd van de noodzaak van de tweede standaard voor de opslag van documenten. Daarbij kwam dat Microsoft er alles aan heeft gedaan om acceptatie als ISO-standaard er door te drukken. Dat is gelukt, maar Microsoft moest wel accepteren dat het formaat op verscheidene punten is aangepast en daardoor nu afwijkt van zijn eigen Office XML-formaat. Verwarrend genoeg worden beide formaten, OOXML en MS Office XML, met dezelfde extensie (voor tekstdocumenten .docx) opgeslagen.
Door MS Office wordt OOXML ondersteund vanaf versie 2010, zij het aanvankelijk bij schrijven nog niet in strikte vorm, maar in een overgangsvorm. LibreOffice ondersteunt het formaat ook. Een nadeel van deze standaard is dat hij complexer is dan OpenDocument en dus moeilijker te implementeren. Lees voor meer informatie
https://en.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML.

Zowel in Microsoft Office als in LibreOffice heb je nu bij opslaan de keuze uit twee docx-formaten (en xlsx voor spreadsheets, etc.), namelijk het strikt toegepaste OOXML-formaat. In LibreOffice heet dit "Office Open XML tekst". en in Microsoft Office "Strict Open XML-document".

Het Microsoft Office XML formaat heet in LibreOffice "Microsoft Word 2007-2013 XML" en in Microsoft Office "Word-document". Het Microsoft Office XML formaat is zonder twijfel het meest gebruikte documentformaat. Jammer is dat het enigszins afwijkt van de ISO-standaard OOXML. Hoe dan ook, zowel het ODF-formaat, het OOXML-formaat en het MS Office XML-formaat worden door de nieuwste versies van zowel LibreOffice als Microsoft Office (vanaf versie 2013) ondersteund.

In Nederland heeft het Forum voor Standaardisatie van de rijksoverheid (www.forumstandaardisatie.nl/) gekozen voor OpenDocument als verplichte standaard. De Tweede Kamer (geen overheidsorgaan) doet alles in OOXML-formaat. De Europese Unie spreekt geen duidelijke voorkeur uit en ondersteunt in principe beide standaarden (http://ec.europa.eu/ipg/standards/document/index_en.htm).