Op de website van HCC las ik dat er een groot lek in Intel-processoren is ontdekt (www.hcc.nl/kennis/3183-op-nieuw-groot-lek-in-intel-processoren-ontdekt)

Daarbij wordt vermeld dat het aan te raden is om updates van processoren en software snel te installeren. Maar hoe doe ik dat met mijn Medion-pc?

Ben


ls er een lek in een processor is gedetecteerd, mag je als eerste verwachten dat de chipfabrikant het lek zal dichten door nieuwe firmware/microcode voor de betreffende processor beschikbaar te stellen. Intel stelt hieromtrent informatie beschikbaar aan de bouwers van besturingssystemen en fabrikanten van computers die hierop actie moeten ondernemen.

intel 1557862912 1024x682
Het dichten van een lek kan ook op andere plaatsen dan de chip zelf worden uitgevoerd. Een besturingssysteem praat via een driver met de betreffende processor, dus ook het besturingssysteem en de driver kunnen voor een oplossing zorgen. Nog een andere oplossing is een update van het BIOS, de software waar het systeem mee wordt geïnitialiseerd en opgestart.

Er zijn eerder processorlekken gedetecteerd zoals Spectre en Meltdown. Microsoft heeft daarvoor een helpbericht samengesteld dat ook voor het recent ontdekte lek van toepassing is, zie de link https://bit.ly/2Lfs0ix

Onderin het bericht staan drie stappen: de eerste twee betreffen het up-to-date houden van het besturingssysteem met updates, de laatste betreft het installeren van specifieke updates voor apparatuur van een fabrikant. Aangezien het hier Medion-apparatuur betreft, moet je bekijken of er voor jouw model updates beschikbaar zijn en, zo ja, die installeren: www.medion.com/nl/service/download/stuurprogramma.php

cpu 1137501 340In het HCC-nieuwsbericht staat dat programmaatjes in Java vanaf een malafide website kunnen worden gedownload en die dan vervolgens van het lek misbruik kunnen maken. Als eerste geldt dat niet zomaar van alles van websites gedownload moet worden en anderzijds kun je je daartegen wapenen door een up-to-date virusscanner te gebruiken en ook Java-runtime op jouw systeem niet actief te hebben. Java-runtime is het programma dat als aanvulling op het besturingssysteem de Java-programmaatjes kan uitvoeren en vervolgens bij een virus of lek schade kan aanrichten. Als je Java-runtime niet voor ander toepassingen gebruikt en het is geïnstalleerd, dan is het advies dit programma (JRE, Java Runtime Environment) te verwijderen.