Waarom kan ik op mijn computer wel zelf een besturingssysteem installeren en op mijn smartphone niet?

Ik heb momenteel nog een Windows Phone, maar zoals bekend stopt de ondersteuning etc. eind dit jaar. Het zou handig zijn als ik op deze smartphone nu een Android-besturingssysteem kon zetten. Maar blijkbaar is dit niet mogelijk?

Wally S.

switch from a Windows phone to iPhone
Dat is een interessante vraag. De hardware en software van een telefoon worden in combinatie ontworpen. Als er een ander besturingssysteem op een Windows Phone hardwareplatform moet worden geïnstalleerd, dat zal dat door ontwikkelaars geschikt moeten worden gemaakt om overgedragen en geïnstalleerd te kunnen worden op dat platform. Dat is voor de Windows Phone echter voor geen enkele commerciële partij interessant, ook omdat er dan ondersteuning gegeven moet worden op die combinatie. Vandaar dat het niet gebeurt.

Windows Phone to Android
De ondersteuning door Microsoft stopt dan wel, maar de Windows Phone blijft nog gewoon werken. Wat er niet meer volgt, zijn beveiligingsupdates en toevoeging van nieuwe functionaliteit(en). Door het uitblijven van beveiligingsupdates wordt je telefoon kwetsbaarder voor zwakke plekken in het besturingssysteem en de apps.

Daarnaast is recent door WhatsApp aangekondigd dat de WhatsApp-app voor Windows Phone vanaf 31 december 2019 niet meer ondersteund wordt en ook niet meer zal werken!

Hiermee is de Windows Phone-telefoon voor de meeste gebruikers vanaf 1 januari 2020 niet meer interessant en zal een ander toestel aangeschaft moeten worden. Dat wordt dan even snel doorsparen voor een vervanging. Er zijn tegenwoordig wel behoorlijk wat goede toestellen verkrijgbaar voor een redelijke prijs.