Binnenkort ondersteunt Microsoft de Windows 7-versie niet meer.

Wat kunnen de schadelijke gevolgen zijn als je Windows 7 toch blijft gebruiken, maar met F-secure en een malwarefilter? Ik heb op mijn Windows 7-systeem namelijk nog een aantal dure programma’s staan die ik niet kan missen en nog steeds voldoen. Wat zijn de andere opties?

Arend V.

support ends soon
Allereerst willen we melden dat HCC zich hier ook van bewust is en we zullen hier dan ook uitgebreid op ingaan na de zomer. In de presentatie en syllabus van het seizoensthema Windows (vanaf 1 oktober) en natuurlijk in de komende PC-Actives wordt hier volop aandacht aan besteed.

Om nu op je vraag in te gaan: klopt, de exacte datum voor het einde van de ondersteuning voor Windows 7 is 14 januari 2020. Hierna worden geen technische ondersteuning en software-updates ter bescherming van je pc meer geleverd voor het product vanuit Windows Update.

De pc wordt vanaf die datum dus kwetsbaar voor beveiligingsrisico’s. Er kunnen namelijk nog wel zwakke plekken in het besturingssysteem worden ontdekt, maar daar komen dan geen beveiligingsoplossingen (in de vorm van patches en updates) voor beschikbaar. Deze zwakke plekken zijn snel bekend bij hackers en die kunnen daar dus, speciaal bij Windows 7-gebruikers, misbruik van maken. Dit kan dus ongewenste toegang tot het systeem en verlies van data opleveren.

F-Secure en een malwarefilter blijven je beschermen, maar zijn specifiek gericht op je datagegevens en toegang van en tot internet, dus niet primair om je besturingssysteem te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

Windows 7 end of lifeOm het risico voor aanvallen van buitenaf te beperken, kun je het betreffende Windows 7-systeem loskoppelen van internet. Daar komt namelijk de grootste bedreiging vandaan. Maar veelal is de koppeling met internet een primaire behoefte om goed en gebruikersvriendelijk met het systeem te kunnen werken.

Veel gebruikers zijn gehecht aan Windows 7 maar Windows 10 is een goede vervanger. Het is even wennen aan de nieuwe gebruikersinterface, maar de praktijk leert dat de overgang geen onoverkomelijke problemen oplevert.

Met betrekking tot het operationeel houden van oude applicaties die je niet kunt missen, zijn er een aantal opties beschikbaar. Mogelijk kun je de onmisbare programma’s onder Windows 10 opnieuw installeren. Als het problemen geeft, kun je via Eigenschappen van het programma en vervolgens tabblad Comptabiliteit een keuze maken voor Windows 7.

Voor veel programma’s zijn (gratis) vervangers beschikbaar voor gebruik onder Windows 10. Via zoekmachines op internet kun je daarachter komen.

Er zijn mogelijkheden om een Windows 7-versie op een usb-drive te installeren. Kijk eens op: www.easyuefi.com/wintousb/ Er wordt zelfs beweerd dat een werkende Windows 7-versie met het gratis programma WinToUsb te klonen is naar een usb-drive. Dat is het proberen waard. De ervaring met Linux-versies die van cd of een usb-stick starten, is dat ze tergend langzaam werken. Een externe usb 3.0 ssd wordt dus aanbevolen.

Nog een andere optie is om een VirtualBox te installeren op Windows 10 en daarin Windows 7 te installeren met de applicaties die je nog wilt gebruiken. Hiervoor heb je wel wat kennis nodig, de link is: www.virtualbox.org/wiki/Downloads

Ook voor het werken vanaf een (bootable) usb-drive geldt dat er geen verbinding met internet mag worden gemaakt.

Gevirtualiseerd werken gaat veel soepeler en heeft dan de voorkeur, maar het betekent wel dat de ingesteld dient te worden dat Windows 7 niet met het onderliggende besturingssysteem mag communiceren. En ook hier geldt géén internetverbinding.

Als onder de applicaties die je niet kunt missen een Office-suite is, dan kun je dat gratis gebruiken vanuit de Microsoft Cloud (zie: https://office.live.com/.) Je hebt daar wel een online Microsoft-account voor nodig. Daarnaast zijn er ook prima vervangingen zoals LibreOffice.

windows10 7 Microsoft 250

Als een internetverbinding onontbeerlijk is om met de huidige software te kunnen blijven werken, zit er bijna niets anders op dan het geheel op te waarderen naar Windows 10 en de software te vernieuwen, wat uiteraard een grote kostenpost zal zijn. Onderzoeken of de huidige software onder comptabiliteitsmodus op Windows 10 wil draaien, heeft dus zeker zin.