Ik gebruik het programma WinDirStat om de ruimte op mijn ssd met het besturingssysteem in kaart te brengen.

Als ik daarbij onder Opties de optie Toon Onbekend selecteer, dan zie ik dat er een vrij groot blok Onbekende data van 25,3 GB aanwezig is. Omdat mijn ssd van 120 GB nog maar circa 17 GB vrij heeft, wil ik wat ruimte vrij maken. Hoe kom ik van dat blok Onbekend af?

Aad R.


Screenshot WinDirStat Onbekende ruimte 2De Onbekend-ruimte bevindt zich op de schijf als onderdeel van het Windows- besturingssysteem. Het is de map System Volume Information die standaard verborgen is; alleen het Windows-besturingssysteem heeft de rechten om iets met die map en de inhoud te doen. Als cliƫnt op een pc of laptop gebruikt Windows die map om onder andere de volgende informatie in op te slaan: systeemherstelpunten, de Indexing Services-database om snelle zoekresultaten te bereiken, disk-snapshot gemaakt door Volume Shadow Copy als dat gebruikt wordt, NTFS diskquota-settings en meer van dergelijke services. Voor de Windows Server-variant zijn er aanvullende services die gebruikmaken van de map System Volume Information.

Om te zien of je de omvang van deze map kunt verkleinen, kun je de toegewezen ruimte bekijken voor het opslaan van systeemherstelpunten. Dat doe je als volgt: ga naar Mijn PC, klik met je rechtermuisknop op Eigenschappen, kies voor Systeembeveiliging en vervolgens Configureren. Daar staat de maximum ruimte die voor dat doel gebruikt mag worden. Uitgangspunt is circa 3,5 GB per herstelpunt, zodat je met ongeveer 8 GB twee herstelpunten kwijt kunt. Dat is het aanbevolen minimum, als de ruimte verkleind wordt, vervallen daarbij de oudste herstelpunten.

Via Configuratiescherm kun je onder Indexeringsopties bekijken welke schijven/mappen aangemeld zijn om te indexeren. Dat kun je aanpassen aan wat voor jou persoonlijk optimaal is. Aanvullende selecties zullen een grotere Indexeringsdatabase opleveren!

Een andere optie om te bekijken of meer schijfruimte kan worden vrijgemaakt, is via "Schijfopruiming". Dat kun je intikken in het Windows 10-zoekveld door linksonder op het vergrootglas te dubbelklikken en in het zoekveld in te vullen. Selecteer nu Systeembestanden opschonen, waardoor directories waarin eerdere gedownloade systeembestanden worden bewaard, worden bekeken en opgeschoond.

Voor de rest is er niet veel te doen om de map System Volume Information te verkleinen. Direct na een schone installatie is de omvang van die map klein, maar deze zal vrij snel groeien als het systeem daarna gebruikt wordt. Het verwijderen van herstelpunten en downloadbestanden beperkt vanzelfsprekend wel de mogelijkheden voor herstel!