Ik heb Thunderbird als mailclient geïnstalleerd. Daarbij moet ik voor elke mail die ik met plaatjes ontvang, selecteren of ik die afbeeldingen wil downloaden.

 Ik kan dat onder Opties uitzetten en elk bericht automatisch de plaatjes laten ophalen, maar wat zijn de consequenties? Ze hebben dat er niet voor niets ingebouwd.

Sjaak F.

Thunderbird
Deze downloadoptie kan bij Mozilla Thunderbird, als de mail plaatjes bevat, per mail, mailadres of website, aangepast worden aan de rechterkant onder Opties of voor alle mail onder Opties en wel bij Privacy. Het beschermen van de privacy is dus het aandachtspunt. Indien plaatjes automatisch worden gedownload, dan kan dat bij de afzender van de mail worden gezien, doordat de plaatjes van een webserver van de afzender worden gedownload met het IP-adres dat gekoppeld is aan je router. Naast het IP-adres wordt ook andere informatie retour gestuurd, of kan uit die gegevens worden herleid, zoals het type apparaat, het type besturingssysteem en versie, de geografische locatie en meer informatie. Op die manier wordt het voor de afzender van de mail eenvoudig zichtbaar of het mailadres geldig is, de mail wordt geopend en of er vervolgens nog op andere links wordt geklikt.

Thunderbird download optiesHet is dus een bedreiging van de privacy: deze informatie kan door de afzender van de mail gebruikt worden om jouw gegevens nader in kaart te brengen en dus jouw profiel op te slaan. Voor bedrijven waarvan je nieuwsbrieven ontvangt, zal dat geen probleem zijn omdat je daar zelf voor gekozen hebt. Zo niet, dan kun je je daar voor uitschrijven, meestal kan dat onderaan de mail.

Er zijn echter ook malafide bedrijven, fraudeurs en spammers die hiervan gebruikmaken. Indien je vaak op dit soort mails klikt, dan wordt dat bekend en scoort je mailadres extra punten als spam-adres. Er wordt zelfs af en toe heel brutaal gebruikgemaakt van de vraag om de lezer een ontvangst- of leesbevestiging te laten sturen. Er zijn mailservers die op voorhand jouw mail scannen op spam en, bij detectie, vervolgens de spamberichten in je spamfolder plaatsen. Bij bijvoorbeeld Outlook is het downloaden van plaatjes van mail in de map Ongewenste e-mail om bovenstaande redenen, geblokkeerd. Indien je de mail naar Inbox verplaatst, vervalt die blokkade! De mailtjes in de map Ongewenste e-mail kun je, na het verplaatsen van mail die wel in de Inbox hoort, het beste verwijderen door via de rechtermuisknop op de map te gaan staan en vervolgens te kiezen voor Map leegmaken.