Na het lezen van het artikel Veelgestelde Windows-vragen in PC-Active 305 heb ik geprobeerd mijn versie van W10 Home te upgraden. 

De computer is een Acer Aspire XC-780. Hiervoor heb ik de Product Key van W7 Ultimate (legale versie) gebruikt, het upgraden ging erg makkelijk, alleen heb ik nu W10 Enterprise op mijn computer staan. En omdat W7 Ultimate eerder op een andere pc geïnstalleerd was (inmiddels verwijderd!), lukt het niet om met die Product Key W10 Enterprise te activeren. Aan een betaalbare licentie voor W10 Enterprise is moeilijk te komen. Vandaar mijn vraag: Is er een (even eenvoudige) manier om de upgrade ongedaan te maken, liefst zonder dataverlies? Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

Hans van Leeuwen


Uit de vraagstelling begrijpen wij dat is geprobeerd een Windows 10 Home-versie te upgraden en dat dit gebeurd is met een Windows 7 Ultimate Product Key, dit is een opvallende werkwijze. Als dit een nieuwe schone installatie van Windows 10 moest worden, is het gebruik van een Windows 7 Key niet nodig.

windows10 7 Microsoft 250

Het gemakkelijkste is om al je gegevens veilig te stellen (Back-up) en een nieuwe schone installatie te doen van Windows 10 Home. Bij de vraag naar een installatiecode hoef je niets in te vullen, de machine was al geactiveerd voor Windows 10 Home, kies dus: ik heb geen code.

Het is wel noodzakelijk om een installatiemedium (usb-stick of dvd) te maken, dat doe je met de Media Creation Tool te vinden op: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10. Kies dan optie 2, Hulpprogramma nu downloaden en start dit programmaatje.

Volgens onze informatie is jouw computer nog voorzien van een dvd-romdrive, dus het beste is om een installatie-dvd te maken met dit programma. Start de pc op van de dvd, doe een schone installatie en kies voor Windows 10 Home in het keuzevenster. Een usb-stick kan natuurlijk ook.

Lukt het nog niet, ga dan langs bij een van de HCC!-steunpunten in je regio, het is dan toch beter dat een van onze experts hiernaar kijkt: https://www.hcc.nl/vereniging/regio-s