Ik heb een paar bestanden die ik niet kan verwijderen. Ik heb jullie advies over Lockhunter opgevolgd, maar de bestanden worden nog steeds niet verwijderd.

Er is geen proces dat de bestanden vasthoudt en als ik op Delete klik, zegt hij dat ze verwijderd zijn, maar ze staan er nog steeds. Als ik nogmaals op Delete klik, zegt hij: dit bestand bestaat niet meer. Maar het bestand staat er nog steeds. "Should I Remove It" geeft dezelfde resultaten. Wat te doen?

Robert Haantjes

lockhunter

Niet-verwijderbare bestanden kunnen lastig zijn. Als ze niet gelocked (vergrendeld) zijn, dan kan de naam te lang zijn of er kunnen tekens in verwerkt zijn zodat het bestand niet via de reguliere weg verwijderd kan worden. Veelal worden de bestanden vastgehouden door een proces en dan kan Lockhunter dat wel oplossen als het bestand na een herstart (reboot) al niet vanzelf vrijkomt en daarna verwijderd kan worden.

Alternatief is om in Safe Boot-modus het bestand te verwijderen of LockHunter opnieuw te draaien onder Safe Mode. Andere opties zijn om via de Command Prompt of Powershell in Admin-modus naar de betreffende directory te navigeren en dan het bestand te verwijderen met het Del-commando. Hiervoor moet je nog wel de aloude DOS-commando’s kennen.

Als laatste kun je met een Linux Live-cd booten en vanuit daar het bestand proberen te verwijderen. Het is ook mogelijk dat de betreffende bestanden niet op je computer staan, maar via een driveletter op bijvoorbeeld je NAS. Dan is het advies om via de File Manager van je NAS het bestand proberen te verwijderen. (Na correspondentie bleek dit inderdaad het geval te zijn.)

Er kunnen ook bestanden neergezet zijn die alleen via een format van de schijf te verwijderen zijn. Dan is de vraag hoeveel last je ervan hebt, anders is het advies ze te laten staan.