Ik wil Windows 7 als tweede besturingssysteem op mijn computer erbij zetten. Als ik de Windows 7-schijf invoer, kan ik er niet mee opstarten. Een usb-variant werkt ook niet. Wat kan er aan de hand zijn?

Dennis Ravensbeek

 

secure boot disable

Als je niet van een ander apparaat dan vanaf de lokale harddisk kunt opstarten, dan heb je zeer waarschijnlijk een computer met een UEFI-BIOS. Het BIOS, wat een afkorting is van Basic Input Output System, is een bibliotheek met een set stuurprogramma's voor aansturing van de hardware die nodig is om het besturingssysteem op te starten. Tijdens het opstarten van een computer, wanneer het besturingssysteem nog niet geladen is, is dit ook de enige software die beschikbaar is.

De Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) biedt duidelijke voordelen ten opzichte van het oudere BIOS. Een voordeel van UEFI is dat je kunt booten van schijven met een opslagcapaciteit van meer dan 2 TB. Op multibootsystemen, waarbij je meerdere besturingssystemen naast elkaar installeert, heb je ook geen bootmanager meer nodig. UEFI-systemen booten veel sneller dan computers met een oud type BIOS.

Daarnaast ligt de toegangsbeveiliging tot het systeem bij gebruik van een UEFI-BIOS, op een hoger niveau doordat een zogenoemde Secure Boot-optie beschikbaar is. Deze optie is standaard, via de fabrieksinstellingen, geactiveerd. Hiermee wordt voorkomen dat anderen door het opstarten van je systeem met afwijkende software/malware bij je data kunnen komen. Dat is ook de reden dat niet geboot kan worden van de cd-rom/dvd-drive of een usb-stick.

Deze Secure Boot-optie kun je in het BIOS uitzetten en vervolgens bootopties toevoegen, indien nodig, en de bootvolgorde aanpassen. Om de BIOS-setting te kunnen wijzigen, moet je tijdens het opstarten een functietoets regelmatig indrukken. Welke toets dat is, kun je vinden in de handleiding van het betreffende systeem.

Lukt dat niet, dan is er ook een mogelijkheid om vanuit Windows 10 in je UEFI-BIOS te komen via de volgende weg: Instellingen > Systeem Herstel > Geavanceerde Opstartopties > Nu opnieuw opstarten > Problemen oplossen > Geavanceerde opties > Instellingen voor UEFI-firmware.

Bij veel computers kun je tijdens het opstarten, door de ESC-toets regelmatig in te drukken, het opstartproces onderbreken waarbij een menu wordt weergegeven waarin je het boot-apparaat selecteert. Ook is daar meestal een optie te vinden om naar het BIOS-menu te gaan.