In PC-Active 301 las ik het artikel over problemen met Windows 10 April 2018 Update.

Jes Spoelstra


Ook ik had deze update laten installeren, maar vervolgens kreeg ik bij het opstarten linksboven in het scherm wat onherkenbare teksten op een zwart scherm en vervolgens reageerde de computer nergens meer op. Op Google gezocht naar dezelfde symptomen. Iemand had dit probleem gemeld aan Microsoft, maar deze had geen oplossing. De betrokkene kon niets anders doen dan een zelfgemaakte back-up weer terugzetten en verder gaan met de vorige versie van Windwos 10. Hij besloot af te zien van toekomstige updates. Ik wilde ook de laatste update ongedaan maken, maar kon niet bij de daarbij gemaakte back-up. Na enig zoeken vond ik de alternatieve mogelijkheid om met Windewos 10 in Veilige modus op te starten met de Shift-toets. Daarbij werd gelukkig de mogelijkheid geboden de laatste update ongedaan te maken.

Vermoedelijk loopt de April-update vast op de videodriver in mijn laptop (Dell XPS-M1530). Dat is volgens mijn gegevens de laatste versie van Nvidia. Ik gebruik soms naast het ingebouwde scherm nog twee andere schermen met deze driver. En dat wil ik zo houden. Maar wat is nu wijsheid? Moet ik nu maar afzien van toekomstige updates van Windows 10 of het bij de volgende gelegenheid nogmaals proberen? Of hoe kan ik de oorzaak van de crash vaststellen zonder foutcode? Misschien weet u raad.

 

Allereerst: afzien van updates voor Windows is nooit een goed idee. Updates bevatten belangrijke veiligheidsverbeteringen (en vaak interessante nieuwe mogelijkheden) en zijn juist bedoeld om de computer beter te laten werken. In de meeste gevallen laten de foutmeldingen zien wat er misgaat tijdens het updaten van Windows. Gelukkig is het gelukt om de Veilige modus op te starten en alsnog de update ongedaan te maken.

W10 Jes 2Om de installatie van Windows 10 April 2018 Update zo goed mogelijk te laten lopen, kan het helpen om alle drivers (en programma’s) voorafgaand aan de update naar de meest recente versie te brengen. Controleer op de website van de leverancier of er nieuwe updates zijn verschenen, en of er bekende problemen rondom de Windows 10 April 2018 Update bekend zijn. Voor problemen met Windows Update heeft Microsoft in elk geval een pagina online geplaatst: https://support.microsoft.com/nl-nl/help/10164. Op basis van een wizard kan de fout worden achterhaald: het voordeel hiervan is dat je niet handmatig op zoek hoeft naar een oorzaak van een nietszeggende foutcode. Succes!