Om de een of andere reden krijg ik sinds enkele weken elk uur een pop-up melding van het zwarte Command-scherm met een melding over een update die niet goed gaat, omdat er bestanden niet gevonden kunnen worden en daarna weer verdwijnt. Hoe kom ik daarvan af?

W. Jacobs


Windows gebruikt een Task Scheduler om bij opstarten en op vooraf gedefinieerde tijden taken te starten. Veelal zijn dit aanvullende taken die zichtbaar zijn via Taakbeheer > Opstarten. Er zijn ook vervelende applicaties die regelmatig een pop-up tonen om je over te halen om software aan te schaffen.

Task Scheduler scherm
Voor de door jouw genoemde foutmelding moet je even noteren op welke tijd je de melding krijgt. Vervolgens tik je in het Windows-zoekveld het woord Computerbeheer. Je tikt op Task Scheduler en vervolgens op Task-Scheduler-bibliotheek. In de kolom ‘Vorige keer uitgevoerd’ zie je de datum en tijd dat de taak is uitgevoerd. Zoek naar de tijd dat je het Command pop-up scherm hebt gekregen. Dit moet overeenkomen met een update-applicatie die je onder Naam ziet staan.
Afhankelijk van de foutmelding kun je de betreffende applicatie opnieuw installeren, de-installeren of met je rechtermuisknop op de Naam van de taak hem Uitschakelen.

Het is sowieso wel eens goed om te kijken of alle taken goed lopen en niet eindigen in een foutmelding. De foutmelding die hoort bij een taak die fout loopt met een Command pop-up scherm is 0xC000013A. Dit type fouten kun je via Internet opzoeken en de betekenis achterhalen met eventueel een oplossing.