In PC-Active 300 heeft Jolanda Ekster een vraag over de lege regels die ze in een Word-document krijgt. De oplossing die gegeven wordt, is het aanpassen van de regelafstand. Echter, dit is (volgens mij) niet de correcte oplossing.

Joost van der Waa

word pexels photo 1570872
Het feitelijke probleem is ontstaan toen Microsoft het gedrag van Word heeft aangepast. Dat houdt in dat na het afsluiten van een paragraaf een extra witregel wordt toegevoegd. Dit was in eerder Office-versies niet het geval, bij mijn weten is dit in Office 2010 (maar misschien zelfs in 2007) geïntroduceerd.

De oplossing is dan ook niet om de regelafstand aan te passen (hoewel de standaardinstelling op dat punt ook discutabel is), maar door een vinkje te zetten in de optie ‘Geen witruimte toevoegen tussen alinea's met dezelfde stijl’. Door dat vinkje aan te zetten, voorkom je dat na een return opeens een (niet verwachte) witregel geplaatst wordt. Heeft de volgende paragraaf een andere stijl, dan zal de witruimte wél toegevoegd worden.

Deze verandering heeft veel bedrijven al veel tijd en geld gekost: vaak worden er templates gebruikt van lang geleden, die nooit rekening gehouden hebben met dit veranderde gedrag. Aangezien Microsoft deze verandering niet goed gecommuniceerd heeft, zijn gebruikers uren aan het zoeken geweest waarom hun documenten bij bewerking opeens extra witregels vertoonden.