Ik heb een 500GB SSD gekocht. Die wil ik partitioneren voor meerdere besturingssystemen waarbij ik de data op mijn HD laat staan. Iemand vertelde mij dat partitioneren de levensduur van een SSD verkort. Klopt dit verhaal?

Ingezonden door: C. Simons

Veel SSD’s gebruiken zogeheten NAND-cellen om data in op te slaan. Deze cellen slijten als ernaar geschreven wordt. Je zou dus verwachten dat als je een kleinere partitie hebt en die veel gebruikt, bijvoorbeeld de C-drive met Windows 10, dat deze partitie dan sneller versleten zou zijn dan andere partities waarbij je wellicht Linux of een Windows-10-testsysteem hebt geïnstalleerd. SSD’s werken echter niet zoals de bekende filesystemen op een HD, waarbij data naar afgepaste datagebieden c.q. sectoren wordt geschreven, maar met blokken en pagina’s waarbij de gehele SSD wordt gebruikt. Het verhaal is dus de wereld ingekomen, doordat men denkt dat de SSD net zo werkt als een HD. Dat is dus niet het geval en het partitioneren van een SSD is dus totaal geen probleem
partitie beheren Windows Schijfbeheer schijf ssd partitioneren.

De levensduur van de hedendaagse SSD’s wordt steeds beter, dit wordt in de specificaties als TBW (Total Bytes Written) gedefinieerd. Intern heeft een SSD meerdere mechanismes (cache, rewrite, optioneel over-provisioning) om de slijtage van de NAND-cellen gelijkmatig te verdelen over de gehele SSD. Een bestand dat moet worden aangepast, wordt op een andere locatie van de SSD geschreven waarbij de eerdere locatie wordt vrijgegeven. Door het besturingssysteem wordt TRIM gebruikt om op voorhand blokken die al vrijgegeven zijn, te wissen zodat dit niet meer heeft te gebeuren als er data geschreven moet worden. Hiermee wordt de snelheid van de SSD constant gehouden.

Als advies voor een SSD kunnen we meegeven dat je hem niet te klein moet kopen: hoe meer vrije ruimte, hoe langer de levensduur. In de begintijd van de SSD werden nog allerlei tips gegeven om het aantal schrijfacties te limiteren, zoals het niet-gebruiken van de sluimerstand (hibernating), het uitvoeren van benchmarks op de SSD, superfetch, het uitzetten van de pagefile bij voldoende intern geheugen en dergelijke. Deze acties zijn nog steeds geldig, maar worden gezien de levensduur van de hedendaagse SSD steeds minder interessant. Defragmentatie van een SSD blijft echter wel uit den boze en moet voor een SSD dus uit staan.