Af en toe geeft mijn Windows-systeem meldingen over missende DLL’s. Hoe kan ik checken of mijn besturingssysteem nog wel correct is?

Ingezonden door: Tim Visser

SFC Scannow
Windows heeft een ingebouwde utility met de naam System File Checker (SFC) om alle belangrijke Windows-bestanden op je computer, inclusief de Windows DLL-bestanden, te controleren. Als er problemen worden gedetecteerd, dan zal SFC proberen deze te herstellen.

Met de nieuwe manier van updates van Windows 10, waarbij twee keer per jaar het gehele besturingssysteem wordt vervangen, zal corruptie of niet-compatibele systeembestanden minder vaak voorkomen dan bij eerdere versies van Windows.

De System File Checker start je door met je rechtermuisknop op Start te drukken en te kiezen voor Windows Powershell (Admin) en tik in ‘sfc /scannow’, zonder de quotes. Of in Windows 8.1 via dezelfde rechtermuisknop op het Start-symbool te kiezen voor Opdrachtpromp (administrator). Je krijgt een melding dat de scan gestart is. Het duurt even voordat de scan is afgerond, waarbij regelmatig een percentage wordt getoond hoever de verificatie is. Als de scan is afgerond, krijg je de melding dat geen fouten zijn gevonden of fouten zijn gevonden en hersteld of dat fouten zijn gevonden en herstel niet mogelijk is.

SFC

Als er fouten zijn gevonden en hersteld, dan moet je Windows opnieuw opstarten en is het aan te bevelen om SFC nogmaals te uit te voeren. Deze keer moet de melding zijn dat er geen fouten zijn gevonden. Bij rapportering van foutboodschappen wordt verwezen naar het bestand C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log waarin meer informatie te vinden moet zijn. Dit is echter een lastig te lezen logbestand. Door in de CBS.log te zoeken naar [SR], inclusief de haken, krijg je de specifieke verificatiemeldingen te zien.

Als SFC meldt dat de problemen niet hersteld kunnen worden, dan is er nog een mogelijkheid om dit verder met DISM (Deployment Image Servicing and Management) proberen te herstellen. In de praktijk is gebleken dat een frisse installatie van het Windows-besturingssysteem via Media Creation Tool, met de keuze voor behoud van applicaties en bestanden, een snellere oplossing biedt. Zie hiervoor pagina 12 in PC-Active 299.