Ik heb nog een Foxpro-toepassing draaien op een oude Windows XP-machine. Die wil ik overhevelen naar een Windows 10-computer. Ik heb begrepen dat Windows 10 geen DOS applicaties meer ondersteunt. Hoe los ik dat op?

Ingezonden door: M. Steenveld

Het probleem is niet of je Windows 7, 8 of 10 hebt geïnstalleerd, maar of het de 32-bit of 64-bit variant van het besturingssysteem is. De 32-bits versies kunnen DOS-programma’s afhandelen en voor 64-bit is aanvullende software nodig. De meeste systemen die de laatste tijd geleverd worden, zijn 64-bit. Dit kun je controleren door met je rechtermuisknop op het Start-symbool te drukken en te kiezen voor Systeem. Onder Systeem zie je hier welke bit-versie je computer heeft.

Als je bij een Windows 10 32-bit systeem een 16-bits DOS programma (EXE of COM) opstart krijg je, de eerste keer, een pop-up vanuit Windows met de vraag om NTVDM te installeren. Zodra dat is gedaan, zal je programma worden geladen en uitgevoerd.

maxresdefault 2

Bij een 64-bit Windows 10 systeem moet je een aparte DOS-box installeren. Een goede optie is hierbij de installatie van DOSBox 0.74. (www.dosbox.com). Hiermee kun je de Foxpro-applicatie uitvoeren. DOSBox is een gratis (public domain) toepassing die naast Windows ook beschikbaar is voor Mac OS X en diverse Linux-versies. De ondersteuning van oude DOS-computerspelletjes is zeer breed, voor sommige computergebruikers is het leuk om weer eens Wolfenstein 3D te spelen. Via het forum van www.dosbox.com is documentatie en informatie te vinden hoe je de DOSBox kunt gebruiken.