Wat is een gastnetwerk en is dat veilig?

Ingezonden door: Peter Brochius

Een gastnetwerk is een apart wifi- of LAN-netwerk dat op de meeste moderne routers ingesteld kan worden. Dit netwerk is totaal gescheiden van je thuisnetwerk. Het gastnetwerk koppelt dus direct naar het internet, zodat de beveiliging en privacy van je lokale netwerk gewaarborgd blijven. Voor het gastnetwerk zijn diverse opties beschikbaar zoals in- en uitschakelen, de SSID-naam, type versleuteling, de wifi-band (n en/of ac), de toegangstijden, bandbreedte, automatisch afbreken na gedefinieerde tijd, beperken tot surfen en mail, etc. Vaak is er ook een LAN-poort op de router voor een gastnetwerk.

gast toegang 2Maak je bij familie of goede bekenden gebruik van het gastnetwerk, dan mag je verwachten dat je gegevens niet afgetapt worden. Bij het gebruik van beveiligde websites (https) is dat sowieso geen probleem. Bij gebruik van niet-beveiligde websites moet je er altijd van bewust zijn dat je ingevoerde gegevens onderschept kunnen worden.

Er zijn ook internetproviders die bij de installatie standaard wifi-hotspots voor gasten definiëren, zoals KPN (KPNFon) en Ziggo. Dit werkt op basis van het principe dat als je wifi van je thuisnetwerk beschikbaar stelt, je dan gratis gebruik mag maken van de andere hotspots. Ook dit type netwerk is gescheiden van je eigen thuisnetwerk. Bij dit soort gastnetwerken heb je dus alleen gratis toegang als je de diensten van die provider afneemt. Naast deze mogelijkheid kun je op je router ook nog een eigen privé gastnetwerk aanmaken.