Mijn nieuwe laptop met Windows 10 staat vol met, door de fabrikant, geïnstalleerde software (bloatware) en mogelijk andere spyware. Daar ben ik niet in geïnteresseerd. Ik zou graag een schone installatie uitvoeren, maar dan wel zo dat ik de specifieke drivers (fingerprint, touchpad, light sensor, etc.) weer opnieuw kan installeren na de schone installatie. Hoe doe ik dat?

Ingezonden door: P. van der Geest

Het komt vaak voor dat de leverancier op de harde schijf of de cd/dvd van de laptop een directory heeft aangemaakt met de specifieke drivers voor de betreffende laptop. Als ze op de HD staan, moet je ze naar een usb-stick kopiëren. Als het systeem al wat ouder is, kan het zijn dat de drivers verouderd zijn. Veelal is het ook mogelijk dat je de drivers voor het betreffende model/typenummer van de website van de fabrikant kunt downloaden. Je kunt ook zelf een driver-directory maken op een externe usb-stick en met het volgende commando via de Command Prompt of Power Shell, als Administrator, al je geïnstalleerde drivers naar die directory kopiëren:

Dism /online /export-driver /destination:F:\Drivers

W10 1
Vervang F: voor de letter van je usb-stick waarop je directory Drivers hebt aangemaakt. Je moet tijdens het kopiëren even geduld hebben, want het duurt even voordat alle bestanden gevonden en gekopieerd zijn.

Maak voordat je de schone installatie uitvoert een back-up van je data en een aantal schermprints onder Apparaatbeheer van de apparatuur met uitgeklapte details. Tevens is het aan te bevelen een diskimage te maken met AOMEI Backupper of Macrium Reflect voor het geval er, na afloop, toch iets niet goed werkt of als je later een herstel naar fabrieksinstellingen wilt uitvoeren.

Je kunt via Internet en Microsoft’s Media Creation Tool een recente Windows 10 installatie-set downloaden en die naar een usb-disk schrijven. Via setup.exe kun je die versie dan schoon installeren. Na installatie van Windows kun je via Apparaatbeheer zien of er uitroeptekens staan. De driver hiervoor kun je vanaf je drivers-directory installeren. Check via de schermprints of alles wat aanwezig was ook nu weer beschikbaar is.

Deze instructie werkt ook voor desktopcomputer. Met het DISM-commando kun je vanzelfsprekend voor elk Windows-systeem een back-up van de drivers maken.