Wat is de beste manier om software te downloaden? Hoe doe ik dat op de meest veilige manier? Ik wil namelijk geen virussen binnenhalen...
Mirelle van der G.

John Vanderaart, HCC!vraagbaak en Rob Coenraads

Dat is een listige vraag... Je zou geneigd zijn om te zeggen dat de officiële website van de maker van die software de meest veilige plek is, want meer een-op-een is tenslotte niet mogelijk. Maar combineer zo’n download dan altijd met een rondje VirusTotal.com om te weten hoe schoon de opgehaalde programmatuur is. Wellicht is downloaden via de Microsoft Store – dat is een standaard meegeleverde app van Windows 11 – slimmer, want dan heeft Microsoft in ieder geval nog even extra (!) gecontroleerd of de op te halen software wel in orde is. Vergelijk de Microsoft Store voor Windows 11 met Google Play voor Android. Immers, alle mobiele apps die op Google Play staan, worden eerst door Google geverifieerd.
Store 2

Denk bij het zoeken naar en het downloaden van software ook eens aan de Microsoft Store...

Laten we nog even een moment stilstaan bij het verschijnsel ‘virussen’. Wat de een ziet als een extraatje, dat ziet de ander als een besmetting. Tussen een meeliftende app en een echt gevaarlijk virus zit allerlei programmatuur die ook als ongewenst kan worden beschouwd. Sowieso moet je bij iedere software-installatie goed meekijken met hetgeen er (in de volgende stap) staat te gebeuren; waarbij de functie van de Ja en de Nee soms slinks is omgedraaid.