Wil je een tablet of laptop kopen, maar wil je niet beide apparaten in huis halen? Wij zetten de voor- en nadelen van een tablet en laptop voor je op een rijtje, waardoor je kunt beslissen welk apparaat voor jou het meest geschikt is.

Niet iedereen hoeft zowel een tablet als een laptop. Een tablet is bijvoorbeeld handig als je vaak onderweg bent, terwijl je op een laptop beter kunt werken. Wij zetten de voor- en nadelen van beide apparaten op een rij.

Voor- en nadelen van een tablet
Tablets bieden verschillende mogelijkheden en worden steeds geavanceerder, zoals we al zien met de nieuwe Samsung Galaxy Tab S6. Nederlandse huishoudens hebben de desktop al grotendeels vervangen door een tablet. Het grootste voordeel van een tablet is toch wel het gemak waarmee je het apparaat meeneemt. Daarnaast valt een tablet eenvoudig te bedienen via het aanraakscherm (touchscreen). Als je graag films en series bekijkt, kranten en boeken wilt lezen, een beetje wilt internetten en je favoriete spelletjes wilt spelen, is een tablet zeer geschikt. Je kunt hier namelijk eenvoudig verschillende apps op downloaden, bijvoorbeeld spelletjes, maar ook de Netflix-app. Daarnaast heeft een tablet over het algemeen een langere batterijduur dan een laptop en een compacter formaat. Daardoor neem je een tablet eenvoudig mee in trein, bus en vliegtuig en kun je deze urenlang gebruiken. De accu in een tablet gaat gemiddeld 12 uur lang mee. Voor laptops ligt de batterijduur vaak lager. Een nadeel aan een tablet ten opzichte van een laptop is dat je hier minder makkelijk op kunt werken. Deze is namelijk minder geschikt voor tekstinvoer. Ook kun je minder websites naast elkaar weergeven op het kleinere scherm en is het geheugen van een tablet kleiner.

Voor- en nadelen van een laptop
Het besturingssysteem van een laptop is veel geschikter voor het draaien van (zware) computerprogramma's, zoals software voor videobewerking. Als je veel typt, bijvoorbeeld als je werkt op de laptop, met Excel werkt of veel e-mails stuurt, is een laptop ook de beste keuze. De rekenkracht van de gemiddelde laptop is een stuk groter dan die van veel tablets, waardoor deze sneller werkt en complexe software aan kan. Daarnaast biedt een laptop veel meer opslagruimte voor het opslaan van onder andere je video's, foto's en documenten. De opslagruimte van een laptop is bijna altijd minimaal 128 GB en kan oplopen tot 1 TB, de gemiddelde tablet beschikt over veel minder opslagruimte. Je krijgt over het algemeen een stuk meer prestatie voor je geld als je kiest voor een laptop. Het nadeel is wel dat je deze minder makkelijk even tussendoor kunt gebruiken en dat de batterijduur meestal korter is dan die van een tablet.

Persoonlijke keuze
Welk apparaat het best bij je past, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en het doel waarvoor je een tablet of laptop aanschaft. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om toch beide apparaten aan te schaffen, zodat je op de laptop kunt werken en met de tablet boeken kunt lezen op de bank. Geen budget? Een lening aanvragen is zo gepiept. Door online een lening aan te vragen, kun je de verschillende aanbieders en voorwaarden eerst vergelijken, zodat jij de meest voordelige lening afsluit.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met https://www.hoyhoy.nl/

Tablet of laptop