Als de Nederlandse taal niet je sterkste punt is, kan ChatGPT de spellings-, interpunctie-en grammaticafouten uit een tekst halen. Lees in deze workshop hoe.

Onder redactie van Bram Veldt

ChatGPT kan voor allerlei doeleinden nuttig zijn, zoals het schrijven van een sollicitatie, verslag of e-mail. Maar het is ook een goede manier om spellingsfouten, grammaticafouten en andere taalfouten uit je tekst te halen. De chatbot schrijft (nagenoeg) foutloos Nederlands: op taalfouten is hij zelden te betrappen. Bovendien lezen de teksten lekker weg. Het verbeteren van je teksten met ChatGPT werkt eenvoudig.

Afbeelding3 Verbeterd SR 2
Geef ChatGPT aan dat hij alleen de fouten moet verbeteren en verder niets moet veranderen

Opdracht
Ga eerst naar chat.openai.com en maak een account aan als je dat nog niet hebt gedaan. Kopieer de onderstaande opdracht:

Ik wil dat je dienstdoet als spellingcorrector en verbeteraar. Ik zal in de Nederlandse taal met je praten en je zult antwoorden in de gecorrigeerde en verbeterde versie van mijn tekst, in het Nederlands. Houd de betekenis hetzelfde. Ik wil dat je alleen reageert met de correctie en de verbeteringen, en niets anders, schrijf geen uitleg en houd het in de jij-vorm. Begrepen?

Plak hem in de chat en druk op de verzend­knop. Met die prompt voorkom je dat ChatGPT te veel aan je tekst sleutelt maar zich hoofdzakelijk op fouten moet concentreren. De chatbot let op spelfouten en grammaticafouten, maar verbetert ook fouten in de interpunctie en hoofdlettergebruik.

Tekst invoeren
Via het invoerveld onderin voer je (binnen dezelfde chat) een nieuwe opdracht in. Plak daar de tekst die je wilt controleren en druk op de verzend-knop, verdere instructies zijn niet nodig. ChatGPT zet hem dan om in een tekst zonder taalfouten. Controleer goed of de tekstgenerator toch niet meer heeft aangepast dan nodig, want daar heeft die AI soms nog een handje van.

Misschien nog goed om te weten: de schuingedrukte opdracht hoef je maar één keer in te voeren. In de betreffende chat doet ChatGPT vervolgens nog alleen maar dienst als woordverbeteraar. Wil je iets anders vragen aan ChatGPT? Begin via de knop linksboven een nieuwe chat. Chats worden overigens automatisch opgeslagen.

Opdracht verfijnen
Onderschat ChatGPT niet, hij kan veel. Mag de tekst wat zakelijker? Plak de gegenereerde tekst in een nieuwe chat, zet hem tussen aanhalingstekens en schrijf er een opdracht bij als: maak hier een formele tekst van.

Wil je juist dat kinderen het begrijpen? Zeg dan tegen ChatGPT: schrijf deze tekst in de stijl van een twaalfjarige.

Afbeelding3 Verbeterd SR 2
De tekst vol met fouten komt dan netjes gecorrigeerd terug