Op vakantie naar het buitenland betekent ook lekker internetten en bellen. Tenminste als je je voorbereidt, anders kan het duur uitpakken. PC-Active helpt je goed mobiel ingesteld op vakantie te gaan.

Alex Wit

dualsim
Dual sim is erg handig
voor een extra buitenlandse simkaart

Bellen en internetten in EU-landen kost net zoveel als binnen Nederland. De meeste mobiele providers hanteren voor niet-EU landen in Europa – zoals Zwitserland en Noorwegen – dezelfde kosten, maar het is altijd verstandig dit even te checken op de site van je provider.

Ga je naar andere landen, dan moet je voor bellen en internetten gewoonlijk flink wat extra betalen. Gelukkig kun je die kosten zo laag mogelijk houden. Veel mobiele providers bieden een tijdelijke buitenlandbundel waarmee je goedkoper uit bent. Zoek voor meer informatie hierover op de website van je provider op ‘buitenlandbundel’. Als extra kostenbeperking is er een vaste datalimiet ingesteld van 60 euro voor internetten buiten de EU. Als je meer wilt internetten, moet je handmatig de limiet uitschakelen in je account op de providersite.

          

 

Vliegtuigmodus: met of zonder vliegtuig

De vliegtuigmodus op je smartphone is bedoeld om alle draadloze verbindingen als 4G/5G en wifi uit te schakelen, zodat de communicatie van een vliegtuig niet gestoord wordt. Deze optie heeft als bijkomend voordeel dat je smartphone tijdens het vliegen niet onbedoeld contact maakt met zendmasten in de landen waar je overheen komt. Dit is ook handig bij andere reizen, zoals met een cruiseschip of zelfs de auto. Zo voorkom je onverwachte bel- en internetkosten.

          

Buitenlandse simkaart
Goedkoper dan een buitenlandbundel is een prepaid simkaart uit je bestemmingsland in je smartphone steken. Voor enkele tientjes heb je al een simkaart waarmee je een paar weken belt en internet.

Prepaid simkaarten zijn ter plaatse te koop bij telecomzaken, supermarkten, toeristenshops en benzinestations. Je kunt een buitenlandse prepaidkaart ook voor je vertrek al bestellen via aanbieders op internet zoals www.airporttelecom.nl of xipoconnect.nl. Handige algemene info vind je op prepaid-data-sim-card.fandom.com.

Met de dual sim-optie op de meeste moderne smartphones plaats je een buitenlandse simkaart makkelijk naast je Nederlandse simkaart. Vergeet alleen niet tijdig de vakantie-simkaart in te stellen. Zonder dual sim moet je tijdelijk je gewone simkaart vervangen door de buitenlandse. Houd er wel rekening mee dat je mobiele nummer met een buitenlandse sim anders is, dus breng thuisblijvers hiervan op de hoogte. Neem ook even je metalen simkaartpinnetje mee om de simkaartlade open te krijgen.

Afbeelding 2 2

Maak niet automatisch contact
met een wifi-netwerk

Wifi, maar wel veilig
Het is verstandig in het buitenland zoveel mogelijk – gratis – wifi te gebruiken, zodat je je databundel spaart. Een nadeel van wifi in andere landen is wel dat het soms minder goed en breed beschikbaar is dan in Nederland. De snelheid laat dan te wensen over, zeker als je het netwerk moet delen met veel anderen, zoals in appartementencomplexen. Soms is alleen bij de balie de wifi goed genoeg.

Let ook goed op de veiligheid. Gebruik wifi nooit als er geen wachtwoord aan vastzit en doe sowieso nooit je bankzaken via buitenlandse wifi. Gebruik daarvoor 4G/5G. Om je smartphone veilig te houden, zet je bij je Wifi instellingen de optie Vraag om verbinding aan of Automatisch aanmelden uit. Dat zorgt ervoor dat je je altijd handmatig moet aanmelden en je smartphone niet automatisch in een wifi-netwerk komt te zitten. Heb je een abonnement voor VPN, beveilig dan je verbinding altijd daarmee.

vak Afbeelding 3 2

Laat je apps niet automatisch updaten 

Zet je instellingen op vakantie
Er zijn een aantal instellingen op je smartphone die je altijd even moet checken voor je op vakantie gaat. Om te voorkomen dat apps automatisch updaten in het buitenland en zo ongevraagd internetverkeer genereren, zet je deze mogelijkheid uit. Op een iPhone doe je dat via Instellingen | Algemeen | Ververs op achtergrond. Op een Android-smartphone ga je via Apps naar je apps. Kies een app, tik op Mobiele gegevens en zet gegevensgebruik op de achtergrond uit.

Je ontkomt er overigens soms niet aan om extra gegevens te downloaden, zoals een nieuwe kaart voor je navigatie-app. Doe dat dan op een plek waar je wifi hebt zodat het je geen data kost.

Bij slechte wifi schakelt je smartphone ongemerkt over naar 4G/5G. Zet daarom de optie hiervoor uit via Instellingen | (Verbindingen) | Mobiel(e) netwerk(en) | Mobiele data of Data | Roaming. Daarna kun je voortaan handmatig aangeven wanneer je 4G/5G wilt gebruiken.

Om te voorkomen dat je smartphone in een grensgebied onbedoeld een duurder 4G/5G-netwerk in een ander land oppikt, zet je automatische netwerkselectie uit via: Instellingen | (Verbindingen) | Mobiel(e) netwerk(en) | Netwerkselectie of Mobiele providers | Voorkeursnetwerk of Netwerkoperators.

Niet vergeten
Samen met je smartphone op reis? Neem dan de PUK-code mee. Die gebruik je om je mobiel weer te ontgrendelen als je te vaak de verkeerde pincode voor de simkaart hebt ingetoetst. Je vindt de PUK-code op het kaartje waarin je simkaart zat. Laat dat kaartje thuis maar schrijf je PUK-code op een papiertje en bewaar dat bij je andere reisbescheiden.

Ook verstandig: voeg belangrijke telefoonnummers aan je contactenlijst toe. Zoals van de alarmcentrale, je reisverzekeringsmaatschappij en je bank.

Let er tot slot op dat er een 0031 of +31 voor een Nederlands telefoonnummer moet staan als je vanuit het buitenland belt. Krijg je geen verbinding? Dan kan het daar aan liggen.

 


Mifi, voor meer wifi

Met Mifi maak je je eigen wifi-hotspot, een toegangspunt voor internet via 4G/5G. Dat is handig als er geen bruikbare wifi in de buurt is. Op deze manier kun je met meerdere apparaten, ook die geen eigen 4G/5G hebben, tegelijk internet op. Daarnaast internet je zo goedkoper als je een buitenlandse prepaidkaart voor Mifi gebruikt.

vak mifi

 Maak je eigen wifi-hotspot met een Mifi-apparaatje