Het is altijd leuk je vakantieverhalen en -foto’s te delen met je familie en vrienden. Dat doe je met het gratis Polarsteps, direct online vanaf je vakantieadres.

Alex Wit

Polarsteps geeft je de mogelijkheid je vakantiebelevenissen overzichtelijk en mooi gepresenteerd in een reisdagboek te zetten. Compleet met foto’s en een kaart waarop je locaties staan. Niet alleen kunnen zo je familie en vrienden actueel je vakantie volgen, je hebt ook meteen een persoonlijk vakantiedagboek om jaren later nog eens doorheen te bladeren. Polarsteps kun je gratis gebruiken via de website en de Polarsteps-app uit je smartphonestore. Voor deze workshop gebruiken we de website in Windows.

Afbeelding 1a1 Account maken
De eerste stap voor het gebruiken van Polarsteps is een account aanmaken. Ga naar www.polarsteps.com en klik op Create an account. Als je een pop-upvenster ziet, klik je op Sign up on web. Je kunt ervoor kiezen om een account te maken met behulp van je Google-, Facebook- of Apple-account, maar ook gewoon op de ouderwetse manier. Vul het formulier in, geef aan dat je geen robot bent en klik op Sign up.

Je geeft nu nog wat gegevens voor je profiel op. Met Upload a photo kun je een profielfoto toevoegen. Dit is niet verplicht. Typ bij City je woonplaats en klik daarop in de lijst. Ga verder met Next. Je leest tot slot nog wat info over de app. Klik op Okay!

 

 

 

 

Afbeelding 2a2 Je reis starten
Je komt terecht in je account met een fraaie wereldkaart en bent zo direct klaar om je eerste reis in te voeren. Daarvoor klik je op Add a trip. In het pop-upvenster geef je basisinfo voor je trip op.
Bij Trip name typ je de naam van je reis, bij Trip summary een korte beschrijving. Je geeft de begindatum van je reis op bij Start date door op het vak te klikken. In de kalender kies je het jaar, de maand en de dag. Geef ook eventueel de einddatum op. Omdat je een eerdere datum dan vandaag mag kiezen, kun je dus ook een eerdere reis gewoon in Polarsteps zetten.

Tot slot geef je aan wie je reisavonturen mogen zien. Alleen jij (Only me), jij en je volgers (My followers) of iedereen (Public). Dit kun je later ook nog aanpassen via Trip settings. Alles klaar? Klik dan op Add trip.

3 Je eerste reisstap: locatie 
Met je reisbeschrijving ingevoerd, kun je je vakantiedagboek gaan vullen met je avonturen en foto’s. Klik daarvoor op Add your first step. Je vult eerst je reislocatie in. Dat kun je doen door de plaats in te typen bij Location en dan de juiste plek in de lijst te kiezen. Je kunt de locatie ook op de wereldkaart opzoeken. Zoom in met de + toets en zoom uit met de - toets. Gps-coördinaten zijn ook eventueel in te voeren bij Set GPS coordinates.

Afbeelding 3a

4 Stapnaam, datum en tijd 
Standaard geeft Polarsteps je reisstap de naam van de locatie. Voor wat meer variatie pas je die aan bij Step name. Bij Arrival Date & Time staan in eerste instantie altijd de huidige datum en tijd. Pas die eventueel aan de werkelijke datum en tijd van je belevenis.
Afbeelding 4a

5 Je reisverhaal 
Na alle technische info kom je toe aan het leukste deel: je reisverhaal van de dag. Dat typ je in het vak bij Your story. Je kunt het kort houden als je dat wilt, maar ook een uitgebreid verhaal past prima.
Afbeelding 5a

6 Je foto’s 
Het is natuurlijk extra mooi als je jouw reisverhaal illustreert met een of meer foto’s. Die kun je vanuit je fotomap direct in het vak Add your photos slepen. Of je klikt op het fotopictogram. Ga naar de map met de foto’s. Klik op een foto of selecteer er meerdere door te klikken met de Ctrl-toets ingedrukt. Upload ze met een klik op Openen

Afbeelding 6a

Eenmaal toegevoegd aan Polarsteps kun je ze eenvoudig in een andere volgorde zetten door ze te verslepen, of verwijderen met een klik op het kruisje.
Afbeelding 7a

Je reisstap online zetten 
Alles ingevuld naar wens? Dan zet je je reisstap online met een klik op Add step. De eerste stap van je reisdagboek is gezet. Op de kaart herken je die aan een miniatuur van de bovenste foto. Op deze manier is je hele reis ook overzichtelijk op de kaart te volgen. Als je nog iets wilt aanpassen aan de stap, klik je onderaan je verhaal op Edit step.

8 Afronden
Ben je klaar met het invoeren van je belevenissen voor de dag? Dan stop je met Polarsteps door te klikken op Options rechtsboven en daarna op Logout helemaal onderin.

9 Doorgaan met je reis
Nadat je de eerste stap van je vakantie hebt ingevoerd, wil je natuurlijk ook op andere dagen je belevenissen toevoegen aan je Polarsteps-dagboek. Daarvoor ga je naar de site en klikt op Sign in. Log in met je socialemedia-account of jouw Polarsteps-inloggegevens. Kies links onder Trips het vakantiedagboek waarmee je verder wilt gaan. Schuif helemaal omlaag en klik op Add a step voor je volgende reisupdate.

          


Je reisdagboek delen

Je deelt een publiek reisdagboek met een klik op Share. Kies vervolgens het medium. Is je dagboek beperkt tot volgers (followers), dan moet iemand eerst ingelogd in Polarsteps naar je pagina gaan, op Follow
klikken en op je toestemming wachten.