Stel je bent opa en/of oma en de kleinkinderen komen regelmatig op bezoek en willen een computerspelletje spelen. Dat mag niet op de goede computer, maar wel op een oude en bijna niet meer gebruikte computer met … Linux.

Hans Bollen

linux icon


Sinds de komst van Windows 11 hebben redelijk veel Windows-gebruikers een nieuwe computer aangeschaft. Sowieso zijn er bij veel mensen één of meerdere computer(s) thuis die niet of nauwelijks worden gebruikt. Ook oude (tragere) computers kunnen heel goed nog worden gebruikt, bijvoorbeeld door er Linux op te zetten. En dat is minder lastig dan je denkt. In PC-Active hebben we al veel aandacht besteed aan het vrij gemakkelijke Linux Mint; op pcactive.nl vind je veel workshops over onder andere hoe je Linux Mint installeert en beheert. In dit artikel gaan we in op het spelen van spellen met Linux.

Linux Mint 
Ook op die wat tragere computer kun je dus prima spellen spelen, want Linux heeft veel minder rekenkracht nodig en is bovendien veilig. En die spelletjes zijn leuk, leerzaam, mooi en gratis. Tekenen, kleuren, type-les, rekenen, sommen oefenen, racen, enzovoort. Er is van alles, voor alle leeftijdsgroepen zijn er leuke en nuttige spelletjes en dit geldt natuurlijk ook voor de papa's en mama's van die kinders zelf!

Supertux 2

SuperTux is een leuk Jump en Run-spel
dat een beetje op Supermario lijkt

Linux Mint heeft een paar versies en deze worden distributies genoemd, oftewel installatiepakketten. Zo’n distributie is samengesteld om er Linux mee te installeren voor een specifiek doel en doelgroep. Voor ‘normale’ computergebruikers die willen beginnen met Linux, is Linux Mint dan een hele geschikte. Er zijn ook distributies specifiek voor spelletjes, games en kinderen. Voor de langzamere computers neem je Linux Mint XFce.

De enige echt op kinderen gerichte Linux-distributie is Sugar Linux. Die draait vanaf een usb-stick en hoef je dus niet eens te installeren, zie https://wiki.sugarlabs.org/go/Sugar_on_a_Stick. Als het bevalt, is installeren op de gebruikelijke Linux wijze gewoon mogelijk.

Een goede keuze blijft om toch ‘gewoon’ Linux Mint te kiezen, en daar dan vanuit de bijbehorende programmabibliotheek de gewenste spelletjes er zelf bij te installeren.

Spelletjes en games 
In dit verhaal zijn 'spelletjes' gemakkelijk te installeren, gemakkelijk te leren en vooral geschikt voor de kleinere jongere spelertjes. Games zijn de grotere spellen waar we de kleinere spelers nog niet op los willen laten.

Tuxtype 2

Met Tuxtype leer je spelenderwijs met 10 vingers blind typen

Linux installeren voor spelletjes 
Hoewel op pcactive.nl en in diverse uitgaves van PC-Active uitgebreid staat beschreven hoe je Linux Mint installeert, geven we hier een globaal stappenplan voor het installeren van Linux Mint voor spelletjes op een computer. Allereerst download je Linux Mint via linuxmint.com en zet je het op een usb-stick (of op een dvd), zie ook: https://linuxzob.nl/wiki/doku.php?id=linux:linux_usbstick

Daarna kun je hiermee Linux opstarten. Kies de hele disk leeg maken, Nederlands, Amsterdam, keyboard met euro op 5. Bij de rest kies je het standaardvoorstel.

Tux Racer 2

Tux Racer is een 3D-computerspel waarin Tux al glijdend
van de heuvels zo veel mogelijk haringen moet verzamelen

Na het herstarten van de computer komen de spellen allemaal als vanzelf in het Linux Mint-menu onder Spellen. Vervolgens maak je gebruikers aan door elke speler een account met zijn eigen voornaam of één voor iedereen te geven: bedenk maar een leuke gebruikersnaam. Ten slotte kom je in de proto-testfase in door er de popelende proefkonijnen op los te laten!

Windows en Linux 
Als op je computer nog een oude Windows-versie (XP, Vista of 7) zit en je doet daar niks mee, dan zou je het eraf kunnen halen. Maar elke Windows-versie en Linux kunnen ook samen op een computer, dat heet 'Linux en windows multi boot'. Bij het opstarten kun je dan kiezen.

Tuxpaint 2

Tux Paint is een gratis en bekroond tekenprogramma
voor kinderen van 3 tot 12 jaar

Leuke spelletjes 
De spullen die we hier noemen, hebben allemaal Tux in de naam. Linux heeft namelijk een pinguïn als logo en dat is Tux. Tux is een samenvatting van de naam van het oorspronkelijke besturingsysteem Unix (waarvan Linux is afgeleid) en Linus Thorvalds,  de bedenker van Linux. En zo weet je ook meteen waar Linux vandaan komt.

Een aantal spellen die we hier noemen, zijn:

  • SuperTux (supertux.nl)
  • Tux Paint  (tuxpaint.org)
  • Tux Racer (tuxracer.sourceforge.net/)
  • Tuxtype (community.linuxmint.com/software/view/tuxtype)

 

 


Meer Linux

Dit artikel is gebaseerd op de pagina https://linuxzob.nl/wiki/doku.php?id=linux_spellen:linux_spellen  geschreven door Hans Bollen.
Hier kun je terecht voor veel meer informatie over Linux.