Op je iPhone kun je je net gemaakte foto’s ook nog eenvoudig bewerken. Lees hoe je dat doet in deze workshop en ook hoe je je foto’s netjes ordent.

Onder redactie van Rob Coenraads

Voor het bewerken van je foto’s op je iPhone (of iPad) heb je geen extra app nodig. Dat kan rechtstreeks vanuit de Foto’s-app. Die bewerkingssoftware zal geen grote fotograaf van je maken noch kunstwerken van je foto’s. Je kunt de foto’s die je met je Apple-apparaat hebt gemaakt of die je erheen hebt gekopieerd, echter wel flink verbeteren.

Met de bewerkingsfuncties kun je bijvoorbeeld foto’s draaien van staand naar liggend formaat. Er zijn ook veel bewerkingsopties, zoals voor het aanpassen van de kleurdiepte, helderheid en het contrast. De optie om beelden bij te snijden, helpt als je maar een specifiek stuk van een foto wil hebben en de rest wil verwijderen.

Naast de foto’s die je met een iPhone (of iPad) maakt, heb je er waarschijnlijk ook een aantal via een andere weg gekregen: als e-mailbijlage, via AirDrop of iCloud-foto’s, of direct vanaf een spiegelreflexcamera met een adapter. Daarom gaan we direct aan de slag met de foto’s die op je apparaat staan.

iPhone12 21 Bijsnijden

Met Bijsnijden kun je delen van een foto die je niet wil hebben, bijvoorbeeld een onscherp stuk, wegsnijden. Een raster maakt het nog gemakkelijker om de juiste positie te bepalen. Daarnaast kun je een foto hier draaien en eventuele vertekening corrigeren.

2 Verbeteren

Dit lijkt een basisfunctie vergeleken met de meeste gespecialiseerde bewerkings-programma’s, maar met één druk op de knop wordt je foto wel degelijk beter. Een functie om te onthouden.

3 Bewaren

Vergeet niet om na een aanpassing op de gele knop Gereed te drukken. Doe je dit niet, dan worden je wijzigingen niet opgeslagen en was al het werk voor niets.

4 Live Photos

Bij een Live Photo schiet de camera meerdere plaatjes achter elkaar. Stond de functie tijdens het maken van de foto aan? Dan kies je via deze knop het beste plaatje uit. Zo heb je altijd een perfect getimede foto, maar de kwaliteit van de andere beelden is wel lager dan van de hoofdfoto.

             
          

Bewerkingen kopiëren

Ben je zo tevreden over de bewer-
king van je foto,dat je de wijzi-
gingen ook op andere foto’s toe wil passen?
Tik dan bij het weergeven van
de foto op de drie puntjes bovenin,
en dan op Kopieer bewerkingen.
Open een andere foto, tik weer 
op de drie puntjes, en dan op
Plak bewerkingen.

             

  

Foto doorsturen                     

Als je de wijzigingen hebt toegepast, kun je de foto via de Deel-knop linksonder gebruiken als
beeldschermachtergrond, hem e-mailen, naar andere apps sturen
of zelfs afdrukken (als je een 
compatibele draadloze printer
hebt).De menu-optie Wijs toe
aan contact 
is leuk als je iemand 
uit je adressenlijst een gezicht
wil geven.      

    
             

Foto’s ordenen

In de app Foto’s worden alle foto’s en filmpjes verzameld die je met je iPhone (of iPad) maakt. Omdat fotograferen met Apple’s apparaten zo populair is, is zo’n fotoverzameling gedoemd om een gigantische chaotische stapel kiekjes te worden. Daarom heeft Apple Foto’s zo ingedeeld dat je materiaal automatisch wordt gesorteerd. Hiervoor worden de tijd- en locatiegegevens gebruikt die je iPhone (en iPad) automatisch opslaat bij elke foto die je maakt. Op basis hiervan laat Foto’s je materiaal automatisch in een duidelijk overzicht zien.

Naast deze tijdsgebonden sortering analyseert Foto’s ook de locaties en gezichten. Zo kun je heel gemakkelijk alle foto’s die op een bepaalde plaats hebt gemaakt zoeken, of alle foto’s van één persoon terugvinden. Ook handig: Foto’s zet je panoramafoto’s en video’s automatisch bij elkaar in een soort album. Tot slot heeft de app ook een bijzonder slimme zoekfunctie, waarmee je ook naar voorwerpen op je foto’s kunt zoeken.

1 Fotocollecties

Tik linksonder in Foto’s op Foto’s voor je complete verzameling. Met een spreid- en knijpbeweging zoom je in en uit, zoomen kan ook via de knop rechtsboven.

2 Uitgelichte foto’s

Via Jaren, Maanden en Dagen kom je terecht bij prachtige verzamelingen foto’s, die het volgens de app verdienen om te worden uitgelicht.

stap1 2b

stap3 2b

 3 Albums

Tik op de derde tab Albums. Hier staan zelf gemaakte en gedeelde albums, albums per persoon of plaats, maar ook mappen voor mediatypen zoals video’s, Live Photos en selfies.

          

Beter beveiligd

Verwijderde en verborgen foto’s vind je via Albums en dan Andere. Om te voorkomen dat iedereen ze ziet, moet je inchecken met Face ID of Touch ID. Er staat om die reden ook een hangslotje bij deze mappen.

4 Zelf een album maken?

Tik op het plusteken linksboven in Albums
en dan op Nieuw album om zelf foto’s te verzamelen. Zet bijvoorbeeld alle foto’s
van je verbouwing of hobby’s bij elkaar.

stap4 2b

5 Dubbel

Soms belanden foto’s per ongeluk dubbel in je fotobibliotheek. Via Albums en dan Dubbele onderdelen helpt je iPhone je om deze foto’s netjes op te ruimen.

          

HCC Leden-voordeel

Dit artikel is
afkomstig uit de
special Het grote iPad & iPhone boek
2023.
HCC-leden
kunnen deze
special met 148
pagina’s met
flinke korting kopen. Kijk hier.

 stap5 2b

stap6 2b

6 Livetekst

Tekst uit foto’s (of video’s) kun je kopiëren zoals dat ook kan met getypte tekst. Zet het eerst aan via Instellingen, kies dan Algemeen en daarna Taal en regio. Let op het icoon rechtsonder.

 

 

 

 

 

 

          

Bijschriften

Je kunt foto’s voorzien van bijschriften, zodat je ze later gemakkelijker terugvindt. Hiervoor open je een foto een veeg je hem naar boven.
Onder de foto typ je een bijschrift en tik je op Gereed. Gebruik je in je zoekopdracht woorden die ook in je bijschrift staan, dan verschijnen
deze foto’s ook tussen de zoekresultaten.