De videostream van een slimme videodeurbel kun je afspelen via de VLC Media Player. HCC-lid Leo Ramaekers laat zien hoe.

Leo Ramaekers


In dit artikel beschrijf ik hoe je de RTSP-videostream van de Action LSC smart video deurbel kunt afspelen via VLC Media Player. Overigens geldt dat voor veel meer videodeurbellen, o.a. voor Tuya-, Alecto- en Nedis-videodeurbellen.

RTSP is de afkorting van realtime streaming protocol, een netwerkcontroleprotocol voor gebruik in entertainment- en communicatiesystemen om streaming mediaservers te besturen. Het protocol wordt ook wel gebruikt voor het opzetten en controleren van mediasessies tussen eindpunten.

VLC is een gratis en opensource cross-platform multimediaspeler en -framework dat de meeste multimediabestanden en ook dvd's, audio-cd's, vcd's en verschillende streamingprotocols afspeelt.

Ondersteunen
Het was me enige tijd geleden gelukt om een op Tuya gebaseerde IP-camera te rooten en een hele reeks extra functies te ontgrendelen, waaronder het verkrijgen van toegang tot de RTSP-feed van de camera. De onlangs door mij geteste Action LSC Smart Video deurbel is lekker goedkoop en heeft alle instellingen die je nodig hebt. De Action LSC smart video deurbel (een Tuya-kloon) werkt met de LSC-app, maar ook met de Tuya-app.

De LSC Smart Connect-serie is de slimme apparatenlijn van Action. Je kunt je smart home ook maken met behulp van die slimme apparaten van de Action, zoals onder andere slimme verlichting, bewegingssensoren, smart (video)deurbellen en deursensoren.

Tuya 1 2Dat de Action smart video deurbel ONVIF en dus ook RTSP-videostream ondersteunt, betekent dat de gebruiker de VLC-mediaspeler kan gebruiken om live de deurbelvideo te bekijken, maar ook om de beelden op te slaan in een (Synoloy-)NAS.

Na wat mogelijkheden te hebben uitgeprobeerd vond ik een netwerk-URL om de videostream in een RTSP-stream werkend te krijgen.

In de app van de geïnstalleerde deurbel kun je de netwerk-URL opzoeken en ONVIF aanvinken (niet vergeten). Ervan uitgaande dat het wachtwoord van de LSC/Tuya-app nog steeds “admin” is, werkte de volgende netwerk-URL met de VLC Player:

rtsp://admin:admin@192.168.x.xx:8554/Streaming/Channels/101

tuya 2 2
 De xx-en in de netwerk-URL vervang je natuurlijk
door de door jou gevonden URL (bijv. 192.168.1.88)

Opnemen

De videobeelden van de Action smart video deurbel kunnen op een sd-kaartje worden opgenomen, maar als de bel wordt gestolen zijn de opgenomen beelden ook weg! Je kunt echter ook kiezen voor een (betaald) abonnement met opslag in de cloud!

Goedkoper en veiliger is het daarom om de videobeelden 24/7 op te slaan op een NAS. Het lukte mij om met dezelfde netwerk-URL de beelden van de Action smart video deurbel op te slaan in mijn Synology-NAS. Bij de installatie van de deurbel in de NAS klik je op ONVIF en kopieer dan daar de netwerk-URL. De rest wijst zichzelf.