HCC!retro ontstond in 2015 uit een samenwerkingsverband tussen de interessegroepen NewBrain en Amstrad/Schneider. Het gezamenlijke doel van de bijna 125 leden is het behouden van kennis van oude (home)computers, apparatuur en elektronica. Rode draad: knutselen maar!

Walter Wijnhoven

Bij HCC!retro ligt de nadruk op samenwerking tussen de verschillende ‘bloedgroepen’, met behoud van de eigen identiteit. De activiteiten worden ondersteund door gezellige bijeenkomsten waar kennis en vaardigheden worden getoond én gedeeld. De leden houden zich op alle mogelijke niveaus bezig met retrocomputers, waaronder Grundy NewBrain, Amstrad/Schneider, Sinclair, Tandy en Acorn. Zowel software als hardware komen aan bod. Er is ook aandacht voor robotica en alles wat met besturing via de computer te maken heeft. “We zijn niet eenkennig”, weet bestuurslid Dré Jansen, “en we staan ook open voor Raspberry, Arduino, game consoles, microcontroller-bordjes, 3D-printen en 3D-tekenen.”

intro

Persoonlijke aandacht
Behalve secretaris Dré Jansen bestaat het bestuur van HCC!retro uit voorzitter Albert Stuurman en penningmeester Maarten Floor. Minstens zo belangrijk zijn de vele vrijwillige medewerkers die hand-en-spandiensten leveren. Dré Jansen: “Vrijwilligers zijn niet zomaar ‘belangrijk’, die zijn héél belangrijk! Hoe meer mensen, hoe meer vreugd. En vele handen maken nog altijd licht werk. Je kunt hier niet alleen je eigen ‘knutsels’ en projecten delen met gelijkgestemden, maar ook elkaar en jezelf motiveren en trips en trucs uitwisselen. Wil je iets weten, dan is daar tegenwoordig het internet voor, maar het is veel leuker en prettiger om die wijsheid van echte mensen te krijgen. Persoonlijke aandacht is nog steeds het ‘loon’ van de hobbyist. Al doende leer je meer dan je op voorhand dacht. Vrijwilliger worden bij HCC!retro? Meld je aan!”

Computerhulp voor Angelo
Als vrijwilliger bij een van de vele interessegroepen van de HCC leer je zelf veel, maar help je ook anderen op weg. Dat merkte ook Angelo Houben, verzamelaar van historische home-, personal- en spelcomputers sinds hij een Commodore 64 in handen kreeg. De Commodore CBM 8050 die hij later kocht, bleek echter niet te werken. Een HCC-clubdag, toevallig in zijn woonplaats, bood uitkomst. Dankzij de hulp van een enthousiaste HCC-vrijwilliger kwam er weer ‘leven’ in het retro-apparaat. Lees meer over Angelo’s passie op www.retrocomputerverzamelaar.nl 

Bondwell 2
Van Motorola 6800 tot Bondwell
Dré Jansen, HCC-lid van het eerste uur (met een korte tussenstop), weet nog precies hoe zijn eigen passie voor computers begon. “Mijn eerste computer was een zelfbouwproject van Motorola, de 6800. Die heb ik in verband met financiële perikelen – de oliecrisis – moeten verkopen. Zelfs mijn HCC-lidmaatschap heb ik toen opgezegd. Bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Ik kocht een ZX81 en werd in de jaren tachtig weer HCC-lid. Voor wie het kon betalen, waren er telefoonmodems, die piepend en knarsend verbinding met de wereld maakten. Zelf was ik daar nog niet aan toe en bleef ik nog jaren ‘offline’. Intussen richtte ik de Bondwell gebruikersgroep op, later Bondwell/ELCI gg. Bondwell was een CP/M-computer en mijn eerste ‘echte’ pc. De ELCI kwam later, dat was een MS-DOS-pc. Er waren meerdere vergelijkbare groepen, die samensmolten onder de naam CP/M united en later fuseerden met de 6500 gg, NewBrain gg en Amstrad gg tot de huidige HCC!retro. Zo stapte ik al die jaren vrolijk door het computerleven. Nog steeds zijn ‘gedateerde groeperingen’ hartelijk welkom.”

          

Oproep

Heb je, of weet je nog ergens, oude apparatuur en elektronica om aan de Interessegroep te doneren? Jij kunt helpen om de historie van de HCC aan te vullen. HCC!retro is op zoek naar informatie van oude HCC-gebruikersgroepen, clubbladen, foto’s van bijeenkomsten van allerlei groeperingen, software-uitgaves van clubs, hardware (t/m 1990, tenzij heel bijzonder), et cetera. Neem contact op met bestuur@retro.hcc.nl, dan kunnen zij de historie van de HCC archiveren. Een museum heeft de HCC!retro nog niet, al zou je de woning van Albert Stuurman – waar veel materiaal is gestationeerd – intussen wel zo kunnen typeren.

       

IMG 20220430 110152 2Boeiende bijeenkomsten
Bij HCC!retro kan Dré zijn uitgebreide ervaring en interesses ook live delen met de vele andere leden. Er zijn meerdere bijeenkomsten per jaar, waar iedereen elkaar kan ontmoeten. De Interessegroep komt vier keer per jaar samen in Bilthoven. HCC!retro presenteert zich ook elk jaar (indien mogelijk) op de MegaCompUfair van HCC!CompUsers en uiteraard op de HCC!kennisdag. De bijeenkomsten in thuisbasis Bilthoven zijn altijd ‘ouderwets gezellig’ en verlopen in gemoedelijke sfeer met gemiddeld 10 tot 30 bezoekers. Dré: “Brood hoeft niet mee, voor een knaak kun je mee-eten. Koffie en thee zijn gratis dus ook de thermosfles kan thuisblijven. We proberen een zo interessant mogelijk programma te leveren. Vaak is er iemand die een boeiende presentatie geeft over een retro-onderwerp of over eigen knutsels.”

OK biermachine 2
Met de bierschenkrobot won Dré Jansen een reis naar Amerika

Knutselen in brede zin
HCC!retro doet volgens Dré aan knutselen in de breedste zin van het woord. Zijn eigen knutsels zijn niet meer op de vingers van een hand te tellen. Op verzoek somt hij op: “Een regenautomaat voor de tuinbouw, een lift die op- en neerwaarts kan verzamelen, buizenpost, de bierschenkrobot waarmee ik een reis naar Amerika won, een sumoworstelaar (wel de kracht, niet het overgewicht), een blokfluit die zelfstandig liedjes speelt en diverse robots. Aanvankelijk met het oeroude B+ bordje, de moeder aller microcontroller-bordjes. Later met de Arduino, die inmiddels ook wel tot retro kan worden gerekend maar nog steeds actueel is. Onlangs heb ik een relaisrekenmachine gebouwd, geen elektronica maar uitsluitend relais, en beperkt tot 4-bits-optellingen. Want meer kan hij niet.”

kop 2

          

Agenda

De bijeenkomsten van HCC!retro in de tweede helft van 2022 zijn onder voorbehoud gepland op 24 september en 17 december. Locatie: Wijkgebouw bij de Zuiderkapel, Boslaan 3 in Bilthoven. Gratis parkeren. De locatie is ook met het OV makkelijk bereikbaar. Kijk voor actuele agenda-informatie op https://www.hcc.nl/agenda) en uiteraard op de eigen website https://retro.hcc.nl. Alle leden krijgen ook een nieuwsbrief met actuele data. Iedereen en elk computermerk is van harte welkom. Wat elektronica betreft is de Interessegroep onder meer dol op projecten met Arduino en Raspberry Pi. Neem gerust een oude computer mee, een soldeerbout, of in ieder geval goede herinneringen uit de oude (computer)doos.

       

Geautomatiseerd poppenhuis
Een andere fanatieke ‘knutselaar’ is Abraham Vreugdenhil, een veel-leverancier van projecten waarover hij ook presentaties geeft. Zo gaf hij recentelijk een presentatie over de 50 jaar oude Intel 4004-processor. Hij vertelde over de begintijd van Intel, hoe de Intel 4004 tot stand kwam, waar hij vandaan kwam en wat er allemaal bij kwam kijken om de processor weer tot leven te wekken. De samenvatting van de presentatie staat op de website van HCC!retro: https://retro.hcc.nl/images/Retro/Retro/Overig/4004_a.pdf.

OK Abraham Vreugdenhil 2
Abraham Vreugdenhil

Verder heeft Abraham een Transputer ingezet voor het mijnen van bitcoins, en een interface gebouwd om de Newbrain homecomputer op een sd-kaart aan te sluiten. Op de sd-kaart staan alle spellen die indertijd voor de Newbrain zijn geschreven.
Andere leden bouwen en knutselen er ook op los. Zo is er een poppenhuis waarin alles geautomatiseerd is en een rondgaand ‘tonnetje’ waarbij verschillende technieken van voortbewegen/transport worden getoond.

OK Fischer sorteer automaat 2

Zelfwerkzaamheid
Zelfwerkzaamheid is belangrijk in retrocomputerland. Iedereen knutselt: de een met software en de ander met hardware. Uiteraard zijn er leden die beide takken van sport bedrijven. Belangrijk is het aan elkaar tonen van eigen knutsels en het overleg over problemen en vooral oplossingen. Geprogrammeerd wordt er ook bij HCC!retro.
Enkele leden houden zich bezig met programmeren in Occam, een speciale taal voor parallel processing. Dré: “Programmeren is vaak in Bascom gedaan, tegenwoordig wordt in C++ geprogrammeerd. Assembler wordt ook nog steeds gebruikt, evenals QBasic en Visual Basic.”

OK Balansvoertuig 2

Populaire apparaten
Welk apparaat is bij Dré persoonlijk favoriet? “De Bondwell 12, mijn eerste ‘echte’ computer. Binnenkort heb ik er weer eentje in bezit. Verder werk ik met de ESP32 en de Arduino, een oude laptop en een zojuist aangeschafte desktop met Windows 11. Ik doe ook nog wat met de 3D-printer.” De diversiteit is groot, ook onder de retromachines van de andere leden. Abraham Vreugdenhil en Jan Blok werken met de Transputer, Ronald Lokker heeft een relaiscomputer, Robin Henneke doet iets moois met oude controllers van Schiphol, Cees Nobel werkt met Fischer Techniek, Aloys Verstraeten en Joep Suijs bouwen en ontwerpen robots. Een bont en kleurrijk gezelschap!

Toekomst
Wat zijn de toekomstplannen van de Interessegroep? Dré aarzelt geen moment: “De toekomst is grandioos! Immers, alle hedendaagse moderne apparatuur is toekomstige retro… We gaan dan ook een fantastische tijd tegemoet. Sinds mijn pensioen heb ik elke dag verlof, maar ik kom erg veel vrijetijd tekort. Ik snap niet waar ik vroeger de tijd vandaan haalde om te gaan werken.”Klinkt dat aanstekelijk genoeg? Meld je dan ook aan als lid en doe mee met Dré. En met de vele andere enthousiaste leden van HCC!retro. Je bent van harte welkom!

          


Interessante links

  • Home computing history
    binarydinosaurs.co.uk/index.php
  • Steve’s old computer museum
    oldcomputers.net
  • Vervangen van cmos-batterijen in oude pc’s
    pc-restorer.com/replacing-cmos-batteries-in-old-pcs
  • Download alle mooie demo’s van Commodore
    csdb.dk
  • Grote collectie Atari-machines
    mr-atari.com
  • Handige tools voor MS-DOS en Windows
    https://www.dosprint.com/
  • Download DOS-games
    www.dosgamesarchive.com
  • The Internet Archive software collection
    archive.org/details/software
  • Het archiveren van computergames
    www.beeldengeluid.nl/kennis/projecten/game-on