Waar je vroeger een complete geluidsstudio nodig had, kan iedereen met een iPhone, iPad of Mac zelf goedklinkende muziek maken met Garageband. En die software is nog gratis ook!

Bert van Dijk

afbeelding 1 2
Garageband zit vol met slimme instrumenten die met Autoplay altijd goed klinken

Je kunt net als een deejay – en helemaal gratis – muziek maken die je ook kunt gebruiken bij je eigen video-opnames of als beltoon. Standaard zijn er in Garageband al heel veel digitale instrumenten en sample-geluiden aanwezig, maar het is ook mogelijk om wat extra instrumenten en effecten toe te voegen. Over hoe je dat kunt doen en waarom Garageband ook leuk is voor mensen die nog nooit eerder een noot hebben gespeeld, heeft een ervaren Garageband-gebruiker onlangs voor leden van HCC!apple twee online presentaties gegeven. Van deze presentaties zijn opnames gemaakt. En omdat presentator Jan de Bloois voor alle leden van HCC ook enkele ebooks beschikbaar heeft gesteld, lees je aan het einde van dit artikel waar je al deze informatie Als HCC-lid gratis kunt bekijken en downloaden

afbeelding 2 2
In de geluidenbibliotheek kun je gratis veel drums en professionele loops downloaden

Ook zonder ervaring
Net als het professionele Logic Pro van Apple is Garageband een Digital Audio Workstation (DAW). Na de installatie van Garageband kun je via het plusteken een ‘geluidsproject’ starten. Je kunt daarbij een template toepassen die past bij je favoriete muziekstijl. De geluidenbibliotheek is een eerste aanrader om Garageband wat verder uit te breiden met gratis aanvullende instrumenten en geluidsfragmenten (loops) die zijn gemaakt door wereldberoemde producers. Voor een gratis programma zijn de mogelijkheden van Garageband om geluidseffecten toe te passen zeer indrukwekkend. Ook is het erg leuk om op zoek te gaan naar goede MIDI-muziekbestanden en die in Garageband met verschillende instrumenten af te spelen. Verder kun je in Garageband ook mp3-bestanden of een geluidsbestand importeren in een spoor van je geluidsproject. In de Mac-versie van Garageband tref je ook 40 gratis gitaar- en pianolessen aan die je kunt downloaden.

afbeelding 3 2
In Garageband kun je ook een MIDI-keyboard, usb-microfoon en een gitaar aansluiten

Geluidssporen
Op de iPhone en iPad kun je de digitale instrumenten heel gemakkelijk met meerdere vingers bespelen. Bij diverse slimme instrumenten kun je ook gebruikmaken van een autoplay-functie. Als je daarmee maar één toets indrukt hoor je al een leuk klinkend muziekje. Voor op de Mac werkt een MIDI-keyboard veel beter dan via een aantal toetsen van je gewone toetsenbord. Per geluidsspoor kies je een digitaal instrument of kun je iets met je eigen stem toevoegen. Op de Mac kun je bovendien opnames maken met 255 sporen. Garageband ondersteunt op de iPhone en iPad maximaal 32 sporen. De sporen hebben drie kleuren; blauw voor het geluidsspoor, groen voor een software-instrument en geel voor een drumspoor. Sinds de laatste versie voor de Mac kun je de sporen nog veel meer kleuren geven.

                 

Welk OS moet ik hebben?

De meest recente versie Garageband werkt niet op elk Apple-apparaat. Bij een Mac heb je minimaal macOS 11.5 nodig, voor de iPhone iOS 15.0 en een iPad vereist iPadOS 15.0 of nieuwer.

           
       

Zowel in Garageband voor de Mac als die voor de iPad kun je ook een MIDI-keyboard, usb- microfoon en een gitaar aansluiten. Voor de iPad heb je dan de zogenaamde ‘camera connection kit’ nodig, omdat de iPad standaard geen usb-aansluitingen heeft. Neem hiervoor geen ‘Chinese’ namaak, die doen het niet. Zowel in Garageband voor de Mac als die voor de iPad kun je ook een MIDI-keyboard, usb- microfoon en een gitaar aansluiten. Voor de iPad heb je dan de zogenaamde ‘camera connection kit’ nodig, omdat de iPad standaard geen usb-aansluitingen heeft. Neem hiervoor geen ‘Chinese’ namaak, die doen het niet. 

Op de iPhone en iPad werken de touch-schermen heel goed om de digitale instrumenten te bespelen. Je kunt tegelijk meerdere toetsen indrukken en ook allerlei veegbewegingen maken om diverse bijzondere geluiden te maken. De drummogelijkheden zijn enorm. Naast akoestische drummers zijn er een groot aantal elektronische drums en andere percussie-instrumenten. Iets wat je ook zeker moet uitproberen, zijn de smart drums en smart strings. Je kunt daarmee een je eigen orkest en drumsound samenstellen. Met kant-en-klare loops en professionele mix-effecten zoals Visual EQ, Bitcrusher en Overdrive kun je nog veel verder gaan. Met de rode knop kun je eenvoudig een opname van je nummer maken. Ook leuk is dat je met de gratis Logic Remote-app je iPhone en iPad kunt gebruiken om een muziekinstrument te bespelen voor een draadloze opname in de macOS-versie van Garageband. Om zoiets vroeger voor elkaar te krijgen was je al snel duizend euro armer. Ben je tevreden met het resultaat, dan kun je je nummer gemakkelijk met iedereen delen.

          

Gratis ebooks en online presentaties

Als lid van HCC kun je (na inloggen) op apple.hcc.nl onder het menu-item ‘HCC leden downloads’ de opnames bekijken van de twee Garageband-presentaties. Daarnaast kun je ook de volgende ebooks downloaden:
- Startersgids Garageband voor iPad (50 pagina’s)
- Garageband voor Mac beginnershandleiding
- Keynote presentatie Garageband voor macOS
- Zo voeg je (Audio Unit) instrumenten en geluidseffecten toe aan Garageband
- Een gratis harp voor in Garageband
- Monteren in de maat van (Garageband) muziek
- Voice over met audiofiltering/stemvervorming in Garageband

Wil jij ook meer doen met je iPhone, iPad en Mac?

Voeg dan HCC!apple toe aan je HCC-lidmaatschap via hcc.nl/ig-aanmelding en je ontvangt automatisch de maandelijkse iPhone en iPad tiplijst van HCC!apple.
Als eerste interessegroep is HCC!apple gratis. In combinatie met een andere interessegroep betaal je voor HCC!apple maar € 2,70 per jaar.

            

 

 
 

 

 

 

 

 

   

Ledenvoordeel 

Dit artikel is af-
komstig uit het 
MacBoek 2022. 
HCC-leden krijgen hier
flinke korting op,
zie hier.