De smartphone is voor veel mensen echt een verlengstuk geworden van hun dagelijkse routines. Maar ben je op pad, dan gebruiken sommige Android-apps behoorlijk wat data. Hoe kun je dat beperken?

Dennis van Houts

  stap1 achtergrondata 2
  STAP 1 APPS BEOORDELEN
STAP 1
APPS BEOORDELEN 

De eerste stap die je kunt zetten, is het beoordelen van de apps die op je telefoon staan. Waarschijnlijk staan er namelijk tientallen apps op die je zelden tot nooit gebruikt, terwijl ze wel energie en data verbruiken. Ga hiervoor naar Instellingen, Netwerk en Internet, Mobiele Data en Apps*. Daar staat een overzicht met apps die de afgelopen tijd gegevens hebben verbruikt. Gebruik je de apps niet? Verwijder ze dan! De apps blijven namelijk op de achtergrond actief. Ze zullen niet alleen minder data verbruiken, maar dit zal ook de prestaties van je smartphone ten goede komen. 

*Wij gebruikten voor dit artikel een Motorola-smartphone. Bij andere Android-merken bestaan dezelfde opties, maar zal de route door de menu’s net iets anders zijn.

 

 

 

 

 

 

 

stap2 achtergrondata 3   
STAP 2 APPS VERWIJDEREN


 

 

STAP 2
APPS VERWIJDEREN
Hoe verwijder je apps die je niet gebruikt, maar die toch data verbruiken?
Dat doe je door je vinger op een app te houden tot de achtergrond verandert en je de app kunt verslepen. Bovenin komt nu twee keer Verwijderen te staan. De linkerversie haalt de app simpelweg van het beginscherm af, de rechter verwijdert de app ook daadwerkelijk van je smartphone. 
Verwijderen kan ook via de Google Play Store. Tik daar op het icoon van je account, ga naar Apps en apparaat beheren en Beheren en vink de apps aan die je verwijderd wilt hebben

 

 

 


  stap3 achtergronddata 2
  STAP 3 DATA BEPERKEN


  
STAP 3
DATA BEPERKEN
Het is vrij eenvoudig om je smartphone de gebruikte data te laten beperken.
Ga naar Instellingen, Netwerk en internetDatagebruik en Databesparing. Vink deze aan.
Vanaf dat moment worden apps niet meer geüpdatet wanneer je de smartphone op stand-by hebt staan.
stap4 achtergronddata 2  
STAP 4 UITZONDERINGEN AANWIJZEN  

S
TAP 4
UITZONDERINGEN AANWIJZEN
Sommige apps wil je wellicht wél bijgewerkt hebben, zoals WhatsApp of je mail-app wanneer je bijvoorbeeld op een pakketje wacht.
Deze uitzonderingen kun je aangeven in de lijst met apps die je onder de functie Databesparing ziet staan. De apps die je daar activeert, krijgen rechten tot onbeperkt dataverbruik, ook op het mobiele netwerk.
Zo kun je toch op de hoogte blijven van de belangrijkste apps, terwijl je onderweg bent.