Microsoft Edge is standaard al een handige browser om mee op internet te gaan. Maar met wat uitbreidingen kun je hem fijner, sneller of bijvoorbeeld veiliger maken. Ontdek hoe je deze ‘extensies’ gebruikt in deze workshop.  

Marco den Teuling

EDG20 Microsoft Edge Icon 256 RGB
Edge is de webbrowser die standaard mee komt met Windows 11. Een van de nadelen van de eerste versie van Edge was dat er nauwelijks handige uitbreidingen voor waren. Dat is bij de huidige versie gelukkig anders. Doordat de browser op dezelfde basis is gebouwd als Google’s populaire Chrome, zijn er meer dan genoeg uitbreidingen, oftewel extensies, voor Edge beschikbaar. Zo heeft de browser ingebouwd reclamefilter, maar kun je via die extensies een nog betere ‘adblocker’ installeren. En wat dacht je van een vertaalhulp of een goede wachtwoordmanager?

Het vinden en toevoegen van extensies gaat makkelijk. Wel een kleine waarschuwing vooraf: het kan verleidelijk zijn om heel veel extensies te installeren, maar maak het niet te gek. Anders kan de browser traag worden en kunnen de extensies elkaar ook in de weg zitten. En installeer alleen vertrouwde extensies uit de officiële web stores. Het toplijstje op deze pagina’s kan je helpen een (bescheiden) keuze uit het enorme aanbod te maken. Je kunt extensies altijd weer verwijderen of uitschakelen.

para 1

1. NAAR DE STORE 
Open Edge, klik rechtsboven op de drie puntjes (Instellingen en meer) en kies Extensies. Op het tabblad dat nu opent, klik je op de knop Extensies voor Microsoft Edge ophalen om de officiële store te openen.

para 2

2. EXTENSIE TOEVOEGEN 
Klik bij een extensie op de knop Downloaden en bevestig eventueel met Extensie toevoegen. Na het downloadvenster verschijnt vaak een informatiepagina over de extensie en een knop ervoor op de werkbalk.

para 3

3. OPTIES VOOR EXTENSIES 
Kies in het menu Instellingen en meer weer voor Extensies voor een lijst van alle in je browser geïnstalleerde extensies (eventueel via de tussenstap Extensies beheren). Klik op Details onder de extensie voor het aanpassen van wat de extensie mag doen en voor de Extensieopties.

para 4

4. EXTENSIE UITSCHAKELEN 
Om een extensie (tijdelijk) uit te schakelen, open je de extensielijst en zet je het blauwe schuifje naast de naam in de uit-stand. De extensie wordt meteen gedeactiveerd op alle tabbladen.

para 5

5. EXTENSIES VOOR CHROME 
Klik bij stap 1 onderin op de link Chrome Web Store. Klik in de blauwe balk boven de pagina op Extensies uit andere winkels toestaan en op Toestaan om die store te kunnen gebruiken.

para 6

6. CHROME WEB STORE GEBRUIKEN 
Zoek extensies en kijk naar (ster)waardering, aantal gebruikers en aanbieder om vertrouwde extensies te vinden. Via Toev. Aan Chrome verloopt het toevoegen hetzelfde als bij de Microsoft Store.

para 7
7. KNOPPEN VOOR EXTENSIES 
Je kunt knoppen voor extensies verslepen en ze weergeven of verbergen via de Extensies en het oogpictogram. Klik met rechts op een knop voor een snelmenu met meer opties.

para 8
8. EXTENSIE VERWIJDEREN 
Verwijderen kan via het snelmenu van de bijbehorende knop (met Verwijderen uit Microsoft Edge) of de optie Verwijderen op de lijst van alle extensies.

 

          


Handige extensies voor Edge

Zoek de naam van onderstaande extensie in de betreffende store.

ublock 2

uBlock Origin (Microsoft Store) 
Blokkeert reclame op webpagina’s efficiënt zonder de browser te vertragen. Klik op de extensieknop en het grote blauwe symbool om de getoonde website eventueel uit te zonderen.

EnhancerEnhancer for YouTube (Microsoft Store) 
Biedt allerlei opties om YouTubeadvertenties te blokkeren, automatisch je gewenste afspeelkwaliteit te kiezen, het volume met je muiswiel te regelen en nog veel meer.

LastPass

LastPass (Microsoft Store) 
Wachtwoordmanager die automatisch wachtwoorden kan genereren en weer invullen. De gratis versie synchroniseert met andere desktopbrowsers op andere computers. Een alternatief is Bitwarden.

Translate

Google Translate (Chrome Web Store) 
Edge heeft een ingebouwde vertaaloptie, maar als je liever de vertalingen van Google hebt, kun je de officiële extensie gebruiken. Bij Edge kun je dan de ingebouwde vertaaloptie uitzetten.

Dark Mode 2Dark Mode (Microsoft Store) 
Ook al activeer je de donkere modus van Windows 11, veel webpagina’s blijven toch wit. Installeer Dark Mode en gebruik de extensieknop om altijd te kunnen schakelen tussen donker en licht.

OfficeOffice (Microsoft Store) 
Je moet jezelf aanmelden met een (gratis) Microsoft-account, maar daarna kun je binnen Edge allerlei Officedocumenten maken, bekijken en bewerken. Office hoeft daarvoor niet geïnstalleerd te zijn.