Elke PlayStation 5 beschikt over 825 GB ssd-opslag. Dat lijkt misschien veel, maar door de omvang van de huidige generatie videospellen is deze ruimte snel gevuld. Met een extra ssd-slot voegen gamers naar behoefte meer opslagruimte toe.

Maikel Dijkhuizen


Onder de motorkap heeft de PlayStation 5 een vrije M.2-sleuf. Aanvankelijk was deze component nog uitgeschakeld, maar in september 2021 lanceerde Sony een firmware-update voor het activeren van deze M.2-sleuf. Sindsdien is het relatief eenvoudig om de opslagruimte te verruimen. Afhankelijk van welke M.2-ssd je kiest, kun je minimaal 250 GB en maximaal 4 TB toevoegen.

IMG 6095 2

GESCHIKTE M.2-SSD 
Gebruikers kunnen niet zomaar elke ssd in de spelconsole monteren. De website van PlayStation vermeldt exact aan welke voorwaarden de M.2-ssd moet voldoen. Let allereerst op de interface, want er is een rappe PCI-Express Gen4.0 x4-ssd vereist. Hierbij adviseert Sony een ononderbroken leessnelheid van minimaal 5500 MB/s. Een ander aandachtspunt is de maximale dikte van 11,25 millimeter. Op de lengte hoef je verder niet te letten. Tot slot dient de opslagdrager te beschikken over een heatsink om voldoende warmte af te voeren. Diverse fabrikanten produceren geschikte M.2-ssd’s voor de PlayStation 5, zoals Western Digital, Seagate en Samsung. Een aantal merken geeft zelf aan welke opslagdragers compatibel zijn. Voor dit artikel stuurde Samsung de 980 Pro M.2-ssd met ingebouwde heatsink op. Mooi meegenomen zijn de forse opslagcapaciteit van 2 TB en leessnelheid van 7000 MB/s. 

IMG 6096 2BEHUIZING OPENEN 
Voor de montage van de extra ssd heb je eigenlijk alleen een kleine kruiskopschroevendraaier nodig. Daarnaast zijn een zaklamp en zachte handdoek handig. Voordat je aan de slag gaat, is het verstandig om jezelf eerst even te ontladen. Raak hiervoor een geaard metalen voorwerp aan, zoals een radiator. Je schakelt de PlayStation 5 zo nodig uit en verwijdert alle bedrading. Laat de behuizing eventueel eerst even afkoelen. Het is nu tijd om de systeemkast te openen. Verwijder de onderkant en leg de spelconsole plat neer met het PS-logo naar beneden. Zorg ervoor dat je tegen alle aansluitingen aankijkt, zoals de ethernet- en hdmi-poort. De bedoeling is dat je de bovenste kap los schuift. Doe dat door de rechterbovenhoek iets omhoog te tillen, terwijl je de kap aan de linkerkant naar links schuift. Dat kost een beetje kracht. 

MONTAGE 
De ssd-gleuf bevindt zich achter een aluminium beschermplaatje. Maak dit met een schroevendraaier los. Verwijder daarna het schroefje en afstandsbusje uit het gat met de 110-markering. Je plaatst het afstandsbusje daarna in het juiste schroefgat. Heb je bijvoorbeeld een M.2-ssd met een lengte van 80 millimeter, dan stop je het afstandsbusje in het overeenkomstige schroefgat. Duw de connector van de M.2-ssd onder een schuine hoek voorzichtig in de sleuf aan de linkerkant en maak de opslagdrager met het schroefje vast. Je plaatst daarna het aluminium beschermplaatje, de kap en de onderkant weer terug. Nadat je alle kabels hebt verbonden, zet je de PlayStation 5 aan. Kies als laatste voor Formatteer M.2 SSD om de extra opslagruimte toegankelijk te maken.