Op de Android-smartphone kun je sinds versie 11 van vorig jaar je bestanden verbergen en beschermen, zodat niemand behalve jij ze kan inzien. Een veilig gevoel. Lees hier hoe je het instelt.

Niels Brouwer

Bestanden Files app 2

files 3In mei 2020 schreven wij online hoe je de toegang tot je Android-smartphone beveiligt en jezelf beschermt tegen schadelijke apps (pcactive.nl/update/4895-smartphone-beveiligen-tips-en-veel-telefoons-niet-beveiligd). Sinds Android 11 kun je echter ook de bestanden op je telefoon kunt beveiligen. Het gaat dan om bestanden die zich bevinden in de standaard Bestanden-app. Let op: op de telefoon die wij voor dit artikel gebruiken, een Sony Xperia 5 III, maar ook op de meeste andere Android-telefoons heet die app Files. 

VERGRENDELINGSOPTIE 
De Beveiligde map waarin je de bestanden met persoonlijke informatie plaatst, kun je afschermen met behulp van een pincode. Open de Bestanden-app. Onderaan zie je het tabblad Browsen staan. Klik daarop om Alle categorie├źn in te kunnen zien. Klik vervolgens onderaan op Collecties om aan de slag te gaan met je vergrendelingsoptie. Je kunt kiezen voor een pincode van vier cijfers of het maken van een patroon. Hiertoe verbindt je vijf punten met elkaar. Maak je keuze, vul je gewenste code of patroon in en klik op Volgende. Klik nogmaals op Volgende om de code definitief te bevestigen. Zorg dat je de code of het patroon goed onthoudt, want zodra je het vergeet, kun je niet meer bij je vergrendelde bestanden. 

BESTANDEN OVERZETTEN 
Ga terug naar je Bestanden-app en klik weer op Browsen. Houd het bestand of de bestanden die je wilt overzetten ingedrukt om ze te selecteren. Klik vervolgens op de drie puntjes rechts boven in het scherm. Klik op Naar beveiligde map verplaatsen. Voer daarna je gekozen pincode of patroon in. Om de bestanden weer terug te kunnen vinden, ga je naar je de Bestanden-app, klik je op de vergrendelde map en voer je opnieuw je pincode of patroon in. 

MAP VERBERGEN 
Een bijzondere optie is dat je de map ook kunt verbergen voor meekijkers. Je kunt zo iemand je smartphone laten gebruiken zonder angst dat die jouw persoonlijke bestanden tegenkomt. Ga hiervoor naar de Bestanden-app, tik onderin op Browsen en vervolgens op de drie bolletjes naast Collecties. Klik nu op Beveiligde map verbergen.