Eind vorig jaar krijgt het Mac-besturingssysteem de grootste update sinds tijden. Dat zit ’m vooral in het nieuwe uiterlijk dat veel weg krijgt van iOS en iPadOS. Maar ook de overstap naar een eigen architectuur met eigen processoren heeft grote gevolgen.

Frits Hamann

Bureaublad 2
Het bureaublad met menubalk en het Dock, dat je ook automatisch kunt verbergen

     MacOS mem  
  Memoji’s in berichten  

GELIKT DESIGN
Het is lang geleden: in 2001 kreeg macOS voor het eerst een grote restyling bij de overgang van versie 9 naar 10. Na macOS 10.15 Catalina komen we inmiddels op macOS Big Sur versie 11. Alles ziet er bij Big Sur fris en modern uit. Wat vooral opvalt, is dat allerlei elementen transparant(er) zijn geworden. Dat geldt voor het menu, het Dock en de navigatiekolom (zijbalk) van de apps. Voor een goede leesbaarheid verandert de kleur van het lettertype op basis van de achtergrond. De vormgeving van knoppen, schakelaars en iconen zijn duidelijk geïnspireerd op de iPhone en iPad.

BIJGEWERKTE BERICHTEN-APP
Apple heeft de Berichten-app dit jaar veel aandacht gegeven. De versie voor de Mac liep achter ten opzichte van de iOS-versie, maar gaat daar nu aardig op lijken. Je kunt eindelijk naar andere Apple-gebruikers berichten versturen met effecten, zoals ballonnen en confetti. Ook kun je nu poppetjes en stickers maken die op jou lijken (de zogenaamde Memoji).

MacvB

Ledenvoordeel

Dit artikel is deels
ontleend aan het
boek Mac voor
beginners 2021.
HCC-leden krijgen
daarop 23% korting.

       

     Berichten versturen 2
  Berichten versturen met effecten,
zoals ballonnen en confetti

 

Andere iOS 14-vernieuwingen, zoals vermeldingen (‘mentions’), groepsfoto’s en het reageren op een specifiek bericht, verschijnen straks ook bij de macOS-versie. 

 

NIEUW: BEDIENINGSPANEEL
Even snel het volume aanpassen, de helderheid veranderen of de donkere modus instellen? Op de iPhone tover je daarvoor het Bedieningspaneel snel tevoorschijn. Zo’n menu is er nu met Big Sur voor het eerst ook op de Mac. Je vindt het Bedieningspaneel rechtsboven in het menu. Je kunt er knoppen aan toevoegen die je het meest gebruikt of schakelaars weglaten die je toch nooit aanraakt. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit regelaars voor de helderheid, het volume, bluetooth, wifi, Niet storen en toetsenbordverlichting. Ook AirPlay en de mediaspeler kunnen deel uitmaken van je Bedieningspaneel (zie volgende afbeelding).

 
Bedieningspaneel 2

MULTIFUNCTIONEEL BERICHTENCENTRUM
Het Berichtencentrum krijgt een andere weergave met notificaties en widgets op één plek. Die notificaties zijn interactiever, zodat je vanuit een melding een actie uitvoert. Via een notificatie accepteer je bijvoorbeeld een agenda-afspraak of zet je slimme lampen weer uit. Ook krijgt macOS nieuw ontworpen widgets in allerlei vormen en maten. Het wordt echt leuk als er straks meer apps komen die widgets gaan aanbieden.

VERNIEUWINGEN IN SAFARI

  • Vertaalmachine: Een enkel woord kon je al eerder vertalen met de functie ‘zoek op’. Straks kun je met één klik een complete webpagina vertalen. In eerste instantie gaat het om zeven talen, Nederlands zit daar helaas nog niet bij.
  • Aanpasbare startpagina: Big Sur geeft de startpagina van Safari een andere achtergrondafbeelding. Je kunt kiezen uit een van de wallpapers van Apple
    (apps.apple.com/us/app/wallpapers/id1248154452) of je voegt een eigen foto toe.
  • Sneller: Safari was volgens Apple al de snelste browser. Met Big Sur heeft Apple zijn webbrowser een extra snelheidsboost gegeven. Safari moet straks vijftig procent sneller zijn dan zijn concurrent Google Chrome.
  • Vernieuwde tabbladen: Zie je door alle tabbladen het bos niet meer? De tabbladen hebben een nieuwe opmaak, zodat er meer tegelijkertijd zichtbaar zijn. Een favicon (een soort mini-logo van een website) maakt het makkelijker deze te herkennen en na aanwijzen met je muis zie je alvast een kleine voorvertoning.
  • Privacyvriendelijker: Via een nieuwe privacyknop zie je hoe websites omgaan met je gebruikersgegevens. Voor een privacy report klik je links van de adresbalk op het schild. Je ziet daarin het beveiligingscertificaat, welke trackers er zijn geblokkeerd en meer informatie over de website
  • Meer extensies: Safari-extensies krijgen de aandacht die ze verdienen. Ze zijn straks te vinden in een nieuwe categorie van de Mac App Store. Hier vind je, net zoals nu bij apps, ook ranglijsten en keuzes van de redactie. Met Big Sur kun je kiezen uit veel meer extensies, want Apple voegt de ondersteuning voor de zogeheten WebExtension API toe. Hiermee zetten ontwikkelaars bestaande extensies - van bijvoorbeeld Firefox en Chrome - met een paar klikken over naar Safari.
Privacy report
Privacy report in Safari

IPAD-APPS OP DE MAC
Er gaan geruchten dat Apple in 2020 nog iOS-apps op de Mac gaat laten draaien. Veel ontwikkelaars verwachten dat Apple met een nieuw, overkoepelend framework voor apps komt. Apple gebruikt dit zelf al voor bijvoorbeeld de foto’s-app op de Mac.

TENSLOTTE
 Bij Big Sur zie je meteen dat je met een nieuwe macOS-versie te maken hebt. Vrijwel alles ziet er anders en opgefrist uit. Opvallend is dat terwijl de iPad jarenlang stappen maakte richting de Mac, de computer nu de omgekeerde weg bewandelt.Apple heeft deze keer duidelijk meer ingezet op de stabiliteit van het besturingssysteem. Big Sur heeft veel minder bugs dan zijn voorganger macOS Catalina.

Ondersteunt jouw Mac Big Sur?

• MacBook Air (2013 en nieuwer)
• MacBook Air (2013 en nieuwer)
• Mac Pro (2013 en nieuwer)
• Mac mini (2014 en nieuwer)
• iMac (2014 en nieuwer)
• iMac Pro (2017 en nieuwer)
• MacBook (2015 en nieuwer)
• MacBook Pro

De MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini en iMac uit 2012
kun je net als de iMac en Mac Mini uit 2013 niet updaten naar Big Sur.