Sinds kort is er een HQ (high quality) camera beschikbaar voor de Raspberry Pi. Dat laten we ons geen twee keer zeggen, hier lees je de eerste bevindingen.

 

Henk Siewert        

       intro 2

Om te laten zien waar het om gaat, tonen we meteen maar een foto van de spullen in het pakket.

pakjes2 2

Helemaal onderin zien we de camera met aansluitlint. Daarboven van links naar rechts de 6mm lens met daarnaast een 16mm lens. Vervolgens een kleine schroevendraaier en verder heb ik de verpakkingen er maar omheen gezet.

Een handleiding of gebruiksaanwijzing zit er niet bij, maar dat is bij heel veel dingen die je tegenwoordig koopt heel gewoon. Meestal zit er wel een in tachtig talen gestencild twintig keer dubbelgevouwen stuk papier bij waarin staat dat de broodrooster tijdens het gebruik niet onder de stromende waterkraan moet worden gehouden. Maar zelfs dat is hier niet het geval. Dus zal ik mijn best doen om u zo goed mogelijk op weg te helpen.

Specificaties camera
Laten we eerst eens naar de specificaties van de camera kijken:

  • Sony IMX477R-sensor, 12.3 megapixels, 7.9 mm sensor diagonaal, 1.55 µm × 1.55 µm pixelgrootte
  • Output: RAW12/10/8, COMP8
  • Focus aanpasbaar: 12.5 mm–22.4 mm
  • Lens standaard: C-montage en CS-montage (een C-CS adapter wordt bijgeleverd)
  • IR filter: geïntegreerd
  • Platte kabel: lengte 200 mm
  • Standaardmontage: 1/4” voor op een statief
camera001 2         
De camera, zonder lens. Je kijkt dus
rechtstreeks tegen de sensor aan
 

Dat ziet er niet slecht uit denk ik. Ik ben zeker geen cameraspecialist, maar een geïnteresseerde hobbyist. Dus ik hoop dat je het mij vergeeft als ik niet altijd de professionele cameratermen gebruik die je wel eens in fotografiebladen ziet staan. Maar ik ga ervan uit dat een niet-specialist onder onze Pi-gebruikers het ook moet kunnen snappen. Dus neem ik mijzelf maar als voorbeeld.

Om de camera te kunnen gebruiken hebben we nog één of meerdere lenzen nodig. In tegenstelling tot de vorige camera is de lens niet geïntegreerd.

Voor deze camera zijn standaard twee lenzen te koop: een 6 mm en een 16mm.

 

 

camera6mm       camera10mm

  Specificaties 6mm lens:

  • Beeldformaat: 1/2"
  • Brandpuntafstand: 6mm
  • Resolutie: 3 Megapixel
  • Diafragma: F1.2
  • Mount: CS
  • Veldhoek: 63°
  • Brandpuntafstand achter: 7.53mm



 

  Specificaties 10mm lens:

  • Beeldformaat: 1"
  • Brandpuntafstand: 16mm
  • Resolutie: 10 Megapixel
  • Diafragma: F1.4 tot F16
  • Mount: C
  • Veldhoek: 1" 44.6°× 33.6° / 2/3" 30.0°× 23.2° /
    1/1.8” 24.7°× 18.6° / 1/2" 21.8°× 16.4°
  • Vervorming: 1" (-0.7%) / 1/2" (-0.5%) / 1/3" (-0.15%) /
  • Brandpuntafstand achter: 17.53mm
  • Optische Lengte: 67.53mm

De 6mm lens 
Wat direct opvalt, is dat de resolutie met deze lens ‘slechts’ 3 Megapixel is, terwijl de sensor een 12 Megapixel-resolutie heeft. Dat komt, heb ik begrepen, doordat maar een klein deel van de sensor wordt benut. De ‘brandpuntafstand achter: 7.53mm’ kan worden ingesteld met de draaibare focusring op de camera. Hiervoor moet een schroefje worden losgedraaid en na het instellen weer vastgezet. Daartoe is het kleine schroevendraaiertje meegeleverd.

       Extra Camera gemonteerd 2
  De camera gemonteerd

Montage
Om de camera op de Pi aan te sluiten is het de bedoeling dat het zwarte deel van de camera-aansluiting op de Pi voorzichtig een klein stukje omhoog wordt getrokken. Wees hier wel voorzichtig mee. Zelf vind ik dit soort aansluitingen nogal kwetsbaar en zeker niet bedoeld om dat steeds maar weer in en uit te trekken. Het zou fijn zijn als bij de volgende uitvoering van de Pi alle aansluitingen wat robuuster worden uitgevoerd. Na voorzichtig getrek kwam het zwartje dingetje omhoog en ontstond er ruimte om het lint erin te steken. De blauwe strook naar de zwarte pal en de usb-aansluitingen. Daarna de pal weer voorzichtig naar beneden gedrukt en de stroom op de Pi gezet. Er kwam geen rook uit en de Pi startte op, dus zal ik het wel goed gedaan hebben. Het valt niet mee om met het 20 cm lange kabeltje een beetje te manoeuvreren. Let op dat je het kabeltje niet weer lostrekt. Misschien is het beter om meteen een langer kabeltje erbij te bestellen. Zelf heb ik een 2 meter lange kabel besteld. Dat lijkt misschien wat lang, maar ik ben van plan om - als ik het werken met de camera een beetje in de vingers heb - het geheel op mijn zonnetelescoop aan te sluiten om op die manier zonnevlekken en -uitbarstingen te kunnen fotograferen.

  opstelling 2      
  De dor mij gebruikte experimenteeropstelling  

Een ander onmisbaar attribuut voor het experimenteren met de camera en het goed kunnen afstellen van de lens is een statief. Omdat ik nog niet in het bezit was van een statief en de tijd voor het schrijven van dit stuk nogal kort was, heb ik de eerste de beste gekocht die ik snel in huis kon krijgen: zo’n mini-statiefje voor op tafel, met van die kleine balletjes die je alle kanten op kunt buigen. Best een bruikbaar ding.

Programmeren
Tijd om te kijken of we beeld kunnen krijgen. Ik heb nog geen grafische programma’s kunnen ontdekken waarmee je de camera zou kunnen bedienen. Maar goed, de camera is nog zo nieuw, dat komt vast nog wel. We zijn nu dus nog aangewezen op de terminal voor het opgeven van commando’s. Om de camera te besturen, maken we gebruik van het programma raspistill om foto’s te maken. Dit programma bezit enorm veel mogelijkheden om via de opdrachtregel allerlei dingen met de camera te doen. Mijn eerste commando was: raspistill -t 60000. Dat commando laat gedurende 60 seconden een afbeelding op het scherm zien. In die 60 seconden kan dan de camera worden ingesteld. Het resultaat:

lordflop 2   Dit is Lord Floppy,
  Protector of the
  removable media.
  Niet slecht voor
  een eerste foto,
  toch?
 

 Wat opviel was dat bij het vertonen van de afbeelding op het scherm het niet mogelijk was een screendump van de foto te maken. De screendump werd wel gemaakt, maar zonder de afbeelding die door de camera werd getoond. Waarom dat is? Geen flauw idee. Zal wel iets met het gebruikte geheugen te maken hebben. Waarschijnlijk wordt de foto rechtstreeks, zonder tussenkomst van de processor, in het videogeheugen geschreven. Hoe ik dan wel aan die afbeelding kom? Dat kan door een extra commando aan raspistill mee te geven: raspistill -o test.jpg
Dit commando toont 5 seconden een afbeelding op het scherm en slaat de afbeelding onder de naam test.jpg op de harde schijf op, in de map Pi.

Wat me nog meer opviel, was dat tijdens het tonen van de afbeelding er een soort wazige zweem over het beeld liep. Dat bleek te komen door de TL-verlichting die in de kamer aan was. Toen ik die uitzette en het zonlicht binnenliet, was dat effect weg. Dat effect was bij het maken van een video nog veel sterker.

Een video is te maken met het commando: raspivid. Ook hierbij kunnen weer vele parameters worden meegegeven. Om een video van 5 seconden te maken met een bitrate van 15 Mbps en een framerate van 30 fps met een resolutie van 1080 pixels geef je het commando: raspivid -t 5000 -b 15000000 -fps 30 -o video.h264.

RealVNC
camera 3Normaal gesproken werk ik altijd op afstand met de Pi. Daar gebruik ik dan het programma RealVNC voor. De server van RealVNC is al op de Pi geïnstalleerd. Op de computer waar ik mijn artikelen voor PC-Active schrijf, is RealVNC-viewer geïnstalleerd. Op die manier kan ik zowel de Pi bedienen als heel makkelijk screendumps maken om in het verhaal te plakken. Maar via VNC werd het beeld van de camera niet doorgegeven. Waarschijnlijk met dezelfde oorzaak als hierboven al vermeld.

Om toch op afstand van de camera beelden te kunnen ontvangen, is het mogelijk om een webserver op de pi te installeren en een webpagina te maken waarin het beeld van de camera wordt getoond. Hoe dat moet is net even te veel om hier zomaar te vertellen.

Als je echt serieus met de camera aan de slag wil, is het raadzaam om de The Official Raspberry Pi Camera Guide aan te schaffen. Daar in staat beschreven hoe je een webpagina kunt maken, de camera vanuit Python kunt besturen en nog veel meer handige en nuttige tips. In deze gids staat, ergens achterin, ook al aangegeven dat het beeld niet via VNC wordt doorgegeven. Maar dat had ik zelf toen ook al ontdekt. Ik ga zelf ook met deze dingen aan de slag en zal daar zeker in de volgende afleveringen op terugkomen.

Het is in ieder geval een fascinerend stukje techniek met op het eerste oog vele mogelijkheden.