Als je een goed mondkapje of masker wilt, maar niet handig bent noch de hoofdprijs wilt betalen, is 3d-printen een optie. In dit artikel leer je hoe je gemakkelijk een ontwerp downloadt en maakt op de 3d-printer.

Maarten Verkoren

1.1. Hands free dooropener 3

Een belangrijke conclusies die premier Rutte trok op de coronapersconferenties, is dat we moeten leren leven met het virus. Het ‘nieuwe normaal’ of niet, voorlopig zitten we met maatregelen die dicteren dat we her en der mondkapjes dragen. Talloze Nederlanders zijn zelf aan het knutselen geslagen, al dan niet met patronen of handleidingen van internet. De 3d-printcommunity is creatief en behulpzaam en heeft een aantal corona-preventieproducten ontworpen en deelt deze kosteloos.

Dat is geweldig, want het scheelt je een hoop stappen en daarmee voorkom je dat het knutselen verkeerd afloopt. Je hoeft niets meer zelf te ontwerpen en zelfs de productie kun je zo automatiseren. Een 3d-geprint mondkapje is bovendien herbruikbaar, dat voorkomt verspilling. Het is duurzamer en geeft anderen ook de kans ze in de winkel te bemachtigen.

Een kleine kanttekening: medische maskers beschermen het beste. Over ons maskerontwerp woedt een discussie of het goed beschermt tegen kleine druppels en of mensen het wel goed schoonmaken. Maar dat geldt voor alles wat zelfgemaakt is.

mondkapje 2

PC-Active laat zien hoe je een mondkapje en een mondmasker downloadt en 3d-print. Aan jou de keuze welke beter bij je past. Als bonus 3d-printen we ook een speciale klink, waarmee je deuren kunt openen zonder met je handen aan de deurknop te hoeven komen. Bij de uitvoering hebben we samengewerkt met Vincent Koning van 3D-Orbit, die al veel corona-items geprint heeft. De gekozen producten zijn dan ook door hem aangeraden. Voor alle objecten gebruikten wij een Prusa MK3S 3d-printer.

Bij deze demonstratie laten we ook zien hoe je het gedownloade model kunt personaliseren door er een tekst of afbeelding logo op te zetten. Leuk om de objecten te voorzien van je eigen naam of logo!

1.2. HCC logo         1.6. Mask v1 2
Mondkapje met geponst HCC-logo

Mondkapje   
Uit de grote aantallen gratis ontwerpen die sterk op elkaar lijken, kozen we dat van het Spaanse Lafactoria3D. Je 3d-print de ‘plastic behuizing’ en zet hem in elkaar. Tussen de onderdelen plaats je een op maat geknipt HEPA-filter. Touwtjes of elastiekjes door de oogjes en je kunt de deur uit!

Lafactoria3D beweert dat het model met de aanbevolen instellingen binnen een uur kan worden geprint. De download bestaat uit meerdere digitale onderdelen (.stl-bestanden) en een handleiding. Wij gaan het masker personaliseren met het HCC-logo. Dit doen we door het 2d-logobestand te importeren en om te zetten in 3d in Fusion 360. Vervolgens exporteren we het als .stl-bestand. Vind je Fusion nog te ingewikkeld? Gebruik dan de gratis web based app Selva, hierin upload je het logo en binnen een minuut download je de 3d-versie. Vervolgens gebruik je je favoriete 3d-ontwerpsoftware (bijvoorbeeld Tinkercad) om het te voorzien van het logo. We leggen het 3d-logo op het 3d-model, duwen het een aantal millimeters naar binnen en schakelen het logo om naar hol. Zo wordt het logo zeer eenvoudig in het masker gestanst. We exporteren de aangepaste .stl en laden deze in de slicer-software voor de 3d-printer.

Bevindingen Vincent: “Initieel printte ik ontwerpversie 2 van het masker. Met de aanbevolen instellingen (zie hieronder) duurde de print toch nog 3.25 uur i.p.v. een uur. Resultaat: het geprinte masker had veel te dunne wanden en voelde niet stevig aan. Uiteindelijk printte ik de stevigere versie 1 op 0.2 mm laagdikte met 20% infill zonder ondersteuning in 5.47 uur.”

Technische details:
Raft: geen
Laagdikte 0.25 (uiteindelijk raden wij 0,2mm aan)
Infill: 20%
Filament: PETG-naturel
Bron: https://www.thingiverse.com/thing:4225667

1.0. Face Shield 2

Gezichtsmasker  
Dit ontwerp is van Prusa, de Tsjechen die achter de gelijknamige en legendarische 3d-printer zitten en die al veel geweldigs hebben afgeleverd aan de 3d-ontwerpcommunity. Dit masker is feitelijk een houder waarin je een transparant scherm kunt bevestigen, zodat je door een raampje kijkt. Beschermt tegen spatten, beide kanten op. Op de website staat veel informatie, daar kun je alles rustig nalezen. Maar het ontwerpproces ziet er uitstekend en professioneel uit.

1.4. Face Shield 2Download de bestanden en de instructies, het spreekt allemaal voor zich. We adviseren om de instellingen die Prusa aanraadt, over te nemen. Bij ons leidde dit tot uitstekende resultaten. Logo of naam toevoegen: zie mondkapje.

 Bevindingen Vincent: “Ik slice de .stl in Prusa-slicer op 0.2 mm laaghoogte met 15% infill zonder support. Het printen van de beugel duurt 6 uur. Ook printte ik een mal die te downloaden is van de Prusa-website. Hiermee kan ik makkelijk de gaten aanbrengen in de transparante APET-sheet.

Het printen verloopt vrij soepel en zonder problemen. De flexibele band aan de achterkant is misschien niet voldoende. Een driepunts ‘harnas’ zou voor betere ondersteuning zorgen. De sheets waren vrij moeilijk te krijgen, omdat ze door de maatregelen erg gewild zijn.”

Technische details:
Raft: geen
Laagdikte 0.2
Infill: 15%
Filament: Snow White PETG voor masker & Straps in TPU98A-filament, voor extra flexibiliteit
Bron: https://www.prusaprinters.org/prints/30765-prusa-rc3-for-dentists-scaled-to-correct-size en https://www.prusaprinters.org/prints/30065-adjustable-face-shield-strap-tpu-flexible-filament

 

1.5. Hands free 2         Handsfree deurklink van Materialise
Handsfree deurklink van Materialise

Handsfree deuropener
Als laatste, naast alle gezichtsbescherming, kan het ook schelen als je niet langer vieze deurkrukken hoeft aan te raken. Het Belgische Materialise, een gerenommeerde naam in professioneel 3d-printland, kwam met een ontwerp hiervoor.

Je print een soort plastic handles die je aan de binnenkant van een stukje rubber voorziet (elastiekjes mogen ook) en met twee M4-boutjes en moertjes aan de deurklink bevestigt. Een eenvoudig design, simpel uit te voeren en te bevestigen. Logo of naam toevoegen: zie mondkapje.

Bevindingen Vincent. “Naast .stl-bestanden zijn er ook .step-files beschikbaar die het aanbrengen van ons logo in Fusion 360 vrij makkelijk maakt. Ik slice de deurgreep in Prusa met een laaghoogte van 0.2 mm en een infill van 60%.”

Technische details:
Raft: geen
Laagdikte 0.2
Infill: 60%
Filament: Snow White PETG
Bron: https://www.materialise.com/en/hands-free-door-opener/technical-information