Jij en je gezinsleden of huisgenoten zijn er klaar voor om het nieuwe seizoen van je favoriete serie te bekijken. Maar heb je er wel eens aan gedacht om jouw smart-tv te beveiligen? Lees hier 6 handige tips en hoe je het programma Eset Smart TV Security installeert om je tv te beveiligen.

Net als andere verbonden apparaten kunnen smart-tv’s kwetsbaar zijn voor kwaadwillenden, die bijvoorbeeld jouw gesprekken opnemen of de controle over jouw apparaat overnemen. Hier zijn een aantal stappen die je kunt zetten om zorgeloos en veilig gebruik te maken van jouw smart-tv.

1. Bescherm de inloggegevens van je router
Om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van ‘slimme’ televisies, wordt in de meeste gevallen de router gebruikt. Met dit apparaat kun je meerdere apparaten op jouw thuisnetwerk aansluiten, zonder allemaal individuele internetkabels te gebruiken. Maar een router die niet beveiligd is, kan een risico vormen voor jouw smart-tv en het complete netwerk. Een Man-in-the-Middle (MITM)-aanval kan bijvoorbeeld een crimineel in staat stellen om malware op jouw smart-tv te installeren. Om dit te bereiken, moet hij of zij op jouw wifi-verbinding kunnen of op een andere manier jouw router hebben gehackt.

Om de veiligheid van je router te verbeteren, is de eerste stap die je moet zetten het wijzigen van de standaard gebruikersnaam en wachtwoord. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op ziggo.nl/klantenservice/wifi/wachtwoord-wijzigen, waar stap voor stap en heel uitgebreid wordt uitgelegd hoe je dit voor diverse merken en typen routers doet. Ook voor routers die door andere providers dan Ziggo zelf worden geleverd.

  Screenshot 2020 04 21 Wifi wachtwoord wijzigen Klantenservice Ziggo 2  

 

 

 

 

Ziggo leidt je
voor veel merken
en typen routers
door het proces
heen om het
standaard wacht-
woord aan te
passen

2. Sorteer jouw netwerken en apparaten
Er zijn waarschijnlijk meerdere apparaten verbonden met jouw router. Een goede manier om je thuisnetwerk in kaart te brengen is om een lijst te maken van alle verbonden apparaten. Je kunt zo apparaten die je niet meer gebruikt uitschakelen en bent ook sneller op de hoogte van een poging tot inbreuk op je router, omdat je jouw eigen apparaten in het netwerk bij naam kent. Het creëren van aparte netwerken met eigen toestemmingen biedt ook voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld kwetsbare apparaten zoals beveiligingscamera’s of zogenaamde home automation-apparaten afscheiden van de rest van je apparaten - waaronder je smart-tv - om het risico op inbreuk te verkleinen. Je kunt er ook voor kiezen om maar één van deze netwerken te delen met gasten, om de veiligheid van jouw eigen apparaten te vergroten.

3. Configureer je smart-tv
Net als al je verbonden apparaten - en je router - moet ook je smart-tv juist geconfigureerd worden om de veiligheid en functionaliteit ervan te garanderen. De meeste moderne apparaten hebben een gebruiksvriendelijke interface, waardoor het maar een paar minuten duurt om jezelf op de juiste manier te beveiligen.

Als eerste pas je de privacy-instellingen aan en bepaal je welke informatie jouw provider mag opslaan of delen met derden. Meerdere smart-tv-merken zijn in het nieuws geweest omdat zij heel veel informatie over hun klanten verzamelen, waaronder soms zelfs stemopnames. Alle functionaliteiten of koppelingen die je niet gebruikt, kun je beter uitschakelen. Denk er ook aan om de standaard beveiligingsinstellingen van de tv-leverancier aan te passen, zoals het inschakelen van automatische updates en, indien van toepassing, Ouderlijk Toezicht.

Als jouw smart-tv een ingebouwde camera heeft, onthoud dan dat dit ook een risico voor je privacy kan zijn. Schakel deze dus uit als je hem niet gebruikt of gebruik een webcamcover die je over de camera heen kunt plakken.

Smart TV 2 2

4. Installeer de nieuwste updates
Jouw smart-tv en andere verbonden apparaten bevatten firmware. Zoals alle computersystemen moet ook de firmware van een smart-tv regelmatig worden geüpdatet, zodat alle bij de leverancier bekende bugs en kwetsbaarheden op jouw apparaat verholpen zijn. De meeste slimme apparaten updaten hun firmware niet automatisch, maar bieden wel de optie om dit in te schakelen. Is dit niet het geval? Dan zal je de updates handmatig moeten downloaden en installeren. Controleer in dat geval regelmatig op nieuwe updates en installeer deze zodra ze beschikbaar zijn.

5. Gebruik een compleet beveiligingsproduct
Net als je computer of smartphone kunnen slimme televisies geïnfecteerd worden met malware of andere dreigingen. Je kunt daarom beveiligingssoftware van een betrouwbare leverancier gebruiken om ook deze apparaten te beschermen. Er zijn meerdere opties beschikbaar in de Google Play Store, waaronder ESET smart-tv Security voor Android, dat realtime beveiliging biedt tegen virussen en ransomware. In het kader bij dit artikel lees je hoe je dat beveiligingsprogramma instelt. Sommige producten kun je eerst testen met een gratis proefperiode om te bepalen welk product aan jouw behoeftes voldoet.

6. Wees voorzichtig met het downloaden van applicaties
De verspreiding van malware via potentieel ongewenste applicaties (PUA’s) is een groot probleem. Neppe beveiligingssoftware, betaalde applicaties die zich voordoen als bestaande gratis applicaties of schadelijke software die eruit ziet als een spelletje of andere legitieme app – cybercriminelen hebben een heel arsenaal aan tactieken om je om de tuin te leiden. Schadelijke applicaties kunnen ook jouw smart-tv treffen, dus let goed op als je applicaties voor op dit apparaat downloadt. Gebruik het liefst de Google Play Store of App Store, controleer de naam van de softwarefabrikant, hoe vaak de app gedownload is en reviews van gebruikers voordat je tot downloaden overgaat.

Nu je deze beveiligingsmaatregelen voor jouw smart-tv hebt getroffen, kun je zorgeloos onderuit zakken en genieten van een nieuw seizoen. Bedenk hierbij wel dat internetbeveiliging niet iets eenmaligs is. Het veilig houden van je smart-tv vereist regelmatige controles en aanpassingen. Op die manier kun je niet alleen nu veilig genieten van jouw favoriete serie, maar ook bij het kijken van alle toekomstige seizoenen.


   

 ESET Smart TV Security installeren

Om ESET Smart TV Security te installeren, ga je naar de Play Store op jouw smart-tv en zoek je naar ESET Smart TV Security. Klik op knop Installeren om het downloaden te starten. Volg nadat de toepassing is geïnstalleerd de aanwijzingen op het scherm in de wizard Opstarten:

  1. Klik op Accepteren om akkoord te gaan met de voorwaarden in de Licentieovereenkomst voor eindgebruikers, Instemming van de gebruiker en het Privacybeleid.
  2. Selecteer de optie Toestaan of Weigeren om in te stemmen met jouw deelname aan het ESET LiveGrid®-feedbacksysteem of om deelname te weigeren. Je kunt dit later wijzigen in de instellingen van het product.
  3. Selecteer Inschakelen of Uitschakelen om te bepalen of ESET Smart TV Security potentieel ongewenste applicaties moet detecteren. Je kunt dit later wijzigen in de instellingen van het product.
  4. Bekijk de machtigingen voor ESET Smart TV Security en klik op Doorgaan. Klik op Toestaan om ESET Smart TV Security toegang te geven. Als je op Weigeren klikt, kan ESET Smart TV Security niet goed worden geïnstalleerd.
  5. ESET Security 2Selecteer jouw e-mailadres waarop je e-mails wilt ontvangen over de registratie van de ESET-licentie, het opnieuw instellen van het beveiligingswachtwoord en technische ondersteuning. Klik op E-mail kiezen om de lijst met beschikbare e-mailaccounts weer te geven. Selecteer het e-mailadres in de lijst met accounts of klik op Account toevoegen om een nieuw e-mailaccount aan je apparaat toe te voegen. Klik op OK om het account te bevestigen en op Volgende om door te gaan.
  6. ESET Smart TV Security is nu ingesteld op jouw apparaat! Klik op Eerste scan starten om jouw apparaat te scannen op potentiële bedreigingen.