In PC-Active 313 lees je over Zeno Ottens ontwerp voor zijn zelfgebouwde wandklok. Deze klok geeft de tijd weer in tekstregels. Zeno bouwde de wandklok zelf met behulp van de Raspberry Pi Zero W en deels heeft hij hem 3d-geprint. Het programma en de bijbehorende app schreef hij in Python 3. Hier vind je alle instructies en programmeercode. Succes!

Zeno OttenWandklok

Het volledige artikel van Zeno Otten lees je in PC-Active 313, pagina’s 46 t/m 49. Hier kun je de zipfolder downloaden, met daarin vijf bestanden:

1. tekstklok.py
tekstklok.py is het python-hoofdprogramma. Het maakt gebruik van geïmporteerde libraries, zoals beschreven in het artikel. De gegevens worden weggeschreven naar een mysql database. Deze database kan op de Rasberry Pi worden geïnstalleerd of – zoals in dit voorbeeld - wordt gebruikgemaakt van een externe Mysql database-server. De databasenaam, user en wachtwoord zijn met ‘**’ weergegeven.

2. clockText.py
Dit is het python-importbestand. Dit bestand wordt aangeroepen in tekstklok.py. Het bevat de gegevens en functies voor het besturen van het led-matrixbord.

3. tekstklok.php
Dit is een php-script. Het bestand wordt uitgevoerd op de Raspberry Pi indien deze is geconfigureerd als webserver of draait op een externe webserver. Het php-script leest de gegevens uit de Mysql database. De gegevens zijn weggeschreven met het programma tekstklok.py.

Op elk apparaat met internettoegang of een lokale netwerktoegang kun je, door het aanroepen van het php-script, de tekstklokgegevens zichtbaar krijgen zoals ze in het artikel zijn weergegeven. Ook op een mobiele telefoon.
Het aanroepen van de webgegevens gaat dan met http://ip_nummer_van_de_Pi/clocktext.php

4. rast_tot_v3-stl
Dit is het stl-bestand voor de 3d-printer. Met behulp van een slicer-programma, afhankelijk van het type 3d-printer, kun je het raster printen waarin de leds worden geplaatst.

5. ras_letters3mm.stlApp 1
Dit is een voorbeeld van een stl-bestand waarmee je het frontdeel van het matrixdisplay kunt printen. Je hebt wel een goede 3d-printer nodig om de kleine lettertekens (niet) te kunnen printen.

 

Schema en componenten
Hieronder zie je de componenten die ik heb gebruikt voor de wandklok en het aansluitschema.

 Schema tekstklok

 

1 Pi Zero W

1. Raspberry Pi Zero W

2 PCF8591 bord

2. PCF8591-bord

3 Level converter

3. Level converter

4 PIR sensor

4. PIR-sensor

5 Voeding

5. Voeding