Als je Windows naar een nieuwe computer verhuist, is een nieuwe activering nodig. Dat gaat vaak volledig automatisch, maar helaas niet altijd. Hier vind je de vragen en antwoorden.

Axel Vahldiek, Noud van Kruysbergen en Arno Beuken

Produkey 2

Druk op de Windows-toets+Pause. In het Configuratiesysteem zie je of Windows is geactiveerd

GEACTIVEERD OF NIET?
Hoe weet ik of Windows al dan niet is geactiveerd en dus of ik iets moet doen?

Na de verhuizing staat in het Configuratiescherm onder het item Systeem de informatie of Windows zichzelf automatisch opnieuw heeft geactiveerd of niet. De snelste manier om dat te zien te krijgen, is de sneltoets Windows+Pause gebruiken.

WAT TE DOEN?
Wat moet ik doen als Windows op de nieuwe computer niet geactiveerd is?

           Apparaatbeheer 2
  Als je Netwerkadapters uitklapt en je ziet daar vraagtekens
staan, dan ontbreekt voor die adapter nog het
stuurprogramma

In de meeste gevallen is er geen vuiltje aan de lucht, maar soms blijkt Windows zichzelf als niet-geactiveerd te beschouwen. Dat gebeurt vaak na een verhuizing als Windows nog geen geschikt stuurprogramma heeft voor de netwerkinterface van de nieuwe computer en daarom geen internetverbinding heeft voor het automatisch activeren. Je kunt dat controleren in Apparaatbeheer (in Configuratiescherm onder Systeem). Als je bij Netwerkadapters vraagtekens ziet staan, ontbreekt er minstens één stuurprogramma. Installeer dat alsnog.

Als het automatische activeren mislukt en je wél internet hebt, heeft het systeem waarschijnlijk niet de juiste licentiecode. Dat is het geval als er oorspronkelijk Windows 7 of 8.1 geïnstalleerd was en je die installatie een gratis upgrade hebt gegeven naar Windows 10. Dergelijke installaties worden door de activeringsservers van Microsoft geïdentificeerd op basis van een individuele hardware-ID, die na de verhuizing naar je nieuwe computer niet meer overeenkomt. In dat geval moet je de installatiecode opnieuw invoeren. Maar let op: zelfs je Windows 10 hebt draaien, is de code die van de originele Windows 7, 8 of 8.1. Je kunt in het Configuratiescherm onder Systeem klikken op 'Productcode wijzigen' om een dialoogvenster te openen.

Productode wijzigen 2

OUDE CODE ZOEKEN
Waar vind ik de installatiecode om Windows opnieuw te activeren?

Bij de System Builder-, Full- en Upgrade-licenties zit de installatiecode in de doos. Bij apparaten met een vooraf geïnstalleerde Windows 7 (OEM-licentie) werd de code op een sticker op het apparaat gezet. Bij notebooks verborgen de fabrikanten die vaak in het batterijvak of op de voeding. Je hebt echt de code van de sticker nodig, want dan heeft het systeem een OEM-specifieke code die niet kan worden geactiveerd, maar die alleen samenwerkt met een OEM-certificaat op de oorspronkelijke computer. Daarom geldt dan: geen sticker, geen installatiecode.

Bij apparaten met een vooraf geïnstalleerde Windows 8, 8.1 of 10 zit de sleutel in de hardware, om precies te zijn in de ACPI-tabel MSDM in de firmware van het moederbord – in platte tekst. Die kun je uitlezen met freeware-programma’s als ProduKey en RWeverything.

Produkey 1
Produkey is een freeware-programma, dat je de productcode van je software-licenties toont

DOORWERKEN MET DE OUDE INSTALLATIE
Kan ik mijn vertrouwde installatie niet alleen gebruiken op de nieuwe computer, maar ook bewaren op de oude? 

      Totaalgids  
   

Ledenvoordeel 

             
                WIl je meer weten over Windows 10? Koop dan nu de nieuwe Windows 10 Totaalgids met een fikse korting. 

Kijk hier voor meer informatie!

In dat geval heb je een aanvullende licentie nodig, omdat Microsoft het werken met meerdere installaties onder dezelfde licentie niet toestaat. Maar zelfs als je er een hebt, denk daar dan nog eens over na. Technisch gezien kun je de oude installatie eenvoudig met een image-programma naar de nieuwe hardware verplaatsen en vervolgens de installatiecode van de extra licentie op de nieuwe computer invullen in het activeringsvenster. Formeel juridisch gezien maak je daarmee echter inbreuk op het auteursrecht omdat de Windows-kopie gewijzigd is. Dat zal in alle gevallen echter geen gevolgen hebben, want de resulterende synthese-Windows valt in de praktijk niet te onderscheiden van het legitiem aangeschafte Windows-systeem. Dit is zo’n typisch geval waarvoor een oude wijsheid zegt dat als er geen klacht is, de rechter ook geen uitspraak doet.

Als je op internet zoekt naar aanbiedingen voor een extra licentie, zul je regelmatig verleidelijk goedkope aanbiedingen voor slechts een paar euro tegenkomen, maar je moet ervan uitgaan dat die uiteindelijk juridisch problematisch zijn. Je blijft aan de veilige kant met een System Builder- of volledige versie.

DEACTIVEREN?
Moet ik voor het verhuizen mijn Windows-installatie deactiveren voordat ik die naar de nieuwe computer verplaats, zodat de activering daar werkt?

Nee, dat is niet nodig en zelfs niet mogelijk. Zolang je de installatie op de oude computer niet gebruikt, hoef je daar niets te doen.