Met STRATO Sitebuilder zet elke beginner een mooie site in elkaar. Ook voor meer gevorderden heeft de hostingprovider interessante pakketten.

Maikel Dijkhuizen

1 STRATO Sitebuilder 2

Zoek een geschikte categorie voor jouw website en start met het ontwerp

Er bestaan heel wat manieren om een eigen website te bouwen. Mensen met veel programmeerkennis kunnen van de grond af aan een website optuigen, maar dat is nogal veel werk. Hostingprovider STRATO geeft ook personen zonder enige programmeerkennis de mogelijkheid om een online plek te creëren. De Nederlandstalige webdienst Sitebuilder is namelijk uiterst gebruiksvriendelijk en na een paar muisklikken publiceer je al een volwaardige website. Wens je meer opties en vrijheden op het gebied van webontwikkeling, dan kun je zelf een website samenstellen. Hiervoor biedt STRATO diverse gerenommeerde pakketten aan, zoals WordPress, Joomla! en Drupal. Wat zijn de verschillen tussen STRATO Sitebuilder en de genoemde zelfbouwpakketten?

Sitebuilder voor beginners
Heb je nog geen enkele ervaring met websitebouw? Beginners hebben veel baat bij de webdienst Sitebuilder. Hierbij heb je namelijk niet te maken met allerlei technische aspecten. In plaats daarvan begin je zonder enige voorkennis direct met het ontwerp en de invulling van je website. Sitebuilder loodst gebruikers in enkele stappen door het ontwerpproces. Kies allereerst een categorie die het beste aansluit bij je beoogde website. Binnen de categorie Dienstverlening vind je bijvoorbeeld kant-en-klare templates voor een accountant, fotograaf en kapper, terwijl de categorie Verenigingen, organisaties en scholen sjablonen bevat om pakweg een website voor een muziekvereniging of sportclub te maken. Keuze is er genoeg! Na het invoeren van een titel en slagzin haalt Sitebuilder de voorlopige website op. Aan jou de taak om de boel vervolgens te finetunen. Sitebuilder helpt hierbij, want de webdienst vertelt precies hoe je mooie kleuren kiest, een andere indeling selecteert, het lettertype aanpast, teksten wijzigt, eigen afbeeldingen uploadt en pagina’s toevoegt. Na afloop publiceer je een website die volledig aan jouw wensen voldoet en zich op ieder (mobiel) scherm duidelijk laat zien.

2 STRATO Sitebuilder 2

Tijdens de ontwerpfase vertelt Sitebuilder precies hoe je de website naar eigen smaak aanpast

Sitebuilder uitproberen?
Ben je nieuwsgierig naar Sitebuilder, dan probeer je deze webdienst tegen een zacht prijsje uit. Het pakket Sitebuilder Pro kost het eerste jaar namelijk slechts één euro per maand. Dat is inclusief webadres, zodat elke internetgebruiker jouw website kan bezoeken. Ondanks de lage abonnementskosten betreft het dus een totaalpakket met álle gereedschappen om een complete website te lanceren. Overigens zit je niet vast aan een langlopend contract. Wanneer Sitebuilder niet bevalt, zeg je na het eerste jaar gewoon op. Kortom, het is een laagdrempelige manier om het bouwen van een website een jaar lang eens uit te proberen. Verzin tijdens je aanmelding op www.strato.nl een geschikte domeinnaam en ga meteen aan de slag!

Webbeheer in eigen hand
Met Sitebuilder is er een heleboel mogelijk, waardoor deze webdienst voor de meeste mensen prima voldoet. Gunstig is dat je er op technisch gebied geen omkijken naar hebt. Zo hoef je geen zaken op een webserver te installeren en zorgt STRATO op de achtergrond voor (veiligheids)updates. Zo blijft je website dus altijd in de lucht.

Er zitten daarentegen wel grenzen aan de mogelijkheden van Sitebuilder. Er zijn vele ontwerpfuncties, maar deze zijn niet naar believen uit te breiden. Zeker wanneer je steeds meer met de website wilt doen, loop je op den duur wellicht tegen de limieten van Sitebuilder aan. Wil je op dit gebied meer flexibiliteit en neem je het webbeheer liever in eigen hand? Mensen met iets meer technische bagage droppen aan de hand van een zelfbouwpakket een zelf ontwikkelde website op de STRATO-server. Bedenk wel dat je hierbij zelf verantwoordelijk bent voor het up-to-date houden van de website. Sluipt er onverhoopt een foutje in, dan merken bezoekers dat waarschijnlijk meteen. Bij Sitebuilder kun je bijna geen fouten maken.

Pakket installeren via Website-Apps
Een zelfbouwpakket heeft vergeleken met Sitebuilder een steilere leercurve. Toch heeft STRATO er alles aangedaan om het installatieproces zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo installeer je vanuit het online beheerpaneel het gewenste pakket rechtstreeks op de webserver. Via de zogeheten Website-Apps staan er recente versies van onder meer WordPress, Joomla! en Drupal voor je klaar. Klik simpelweg op Nu installeren en leun lekker achterover. STRATO neemt je op deze manier allerlei technische handelingen uit handen. Zo hoef je geen database aan te maken en pakketgegevens via een ftp-account naar de webserver te uploaden. In tegenstelling tot Sitebuilder laat STRATO je na de installatie van een webpakket ‘los’ en stel je de website verder volledig zelf samen. Gelukkig is er over ieder pakket op internet uitgebreide documentatie beschikbaar.

STRATO Website apps

Installeer vanuit de Website-Apps een populair contentmanagementsysteem op de webserver

 

   

Zelf bouwen? 

             
                WIl je ook gemakkelijk en voordelig een website bouwen met behulp van STRATO? 

Kijk dan hier voor meer informatie!

Zelfbouwpakket uitproberen?
Lijkt een veelzijdig pakket als WordPress of Joomla! je wel wat? Vanuit financieel oogpunt hoef je het in ieder geval niet te laten, want het hostingpakket PowerWeb Basic kost het eerste jaar maar één euro per maand. De domeinnaam is hierbij inbegrepen. Na het eerste jaar kun je zonder gedoe opzeggen. PowerWeb Basic is dus een prima startpunt om te ontdekken of een zelfbouwproject iets voor jou is.

Kijk voor meer informatie op www.strato.nl