Windows 10 heeft een aantal trucs om sneller te kunnen werken. Veel daarvan zijn echter maar nauwelijks bekend en Windows 10 blijft er met alle updates steeds weer nieuwe toevoegen. In dit artikel: Beginnen met pinnen

Rob Coenraads, Jan Schüßler en Noud van Kruysbergen

pin

In het Instellingen-menu staat bij Accounts en vervolgens Aanmeldingsopties ook de optie om voor het aanmelden een pincode van tenminste vier cijfers in te stellen als het gebruikersaccount al met een wachtwoord beveiligd is. Vooral op computers met een numeriek toetsenbord gaat het aanmelden dan sneller. Theoretisch is een pincode voor een aanvaller eenvoudiger te raden dan een ingewikkeld wachtwoord, maar dat vreet wel tijd. Na elke vijf mislukte pogingen moet Windows opnieuw worden opgestart, en bovendien dwingt het daarbij pauzes af waarvan de duur elke vijf fouten verdubbelt, te beginnen bij 30 seconden. Na honderd mislukte pogingen duurt dat al een jaar, na tweehonderd pogingen ongeveer een miljoen jaar.

Als je je bij Windows 10 aanmeldt met een Microsoft­account, is het gebruik van een pincode op één punt zelfs veiliger. De pincode geldt alleen voor dat ene apparaat en niet voor je Microsoft-account. Als je tijdens het intypen van de pincode bespied wordt door een aanvaller met arendsogen, kan die zich wel bij jouw computer aanmelden als hij er toegang toe heeft, maar niet vanaf een andere computer bij je Microsoft­account komen.