Windows 10 heeft een aantal trucs om sneller te kunnen werken. Veel daarvan zijn echter maar nauwelijks bekend en Windows 10 blijft er met alle updates steeds weer nieuwe toevoegen. In dit artikel: Sneller aanmelden

Rob Coenraads, Jan Schüßler en Noud van Kruysbergen

login

Windows 10 kan sinds versie 1709 het laatst ingelogde gebruikersprofiel na een herstart alvast laden. Na het opstarten wordt er nog steeds zoals gebruikelijk om een wachtwoord gevraagd, maar technisch gezien wordt er alleen een schermvergrendeling ingeschakeld. In de meeste gevallen is dat handig, omdat Windows tijdens het invoeren van het wachtwoord meestal al de tijd had om het profiel op de achtergrond te laden. Vooral op computers zonder ssd is het verschil enorm.

Soms is die functie echter lastig, namelijk wanneer de computer regelmatig wordt gebruikt met verschillende gebruikersaccounts. Bij het afsluiten klaagt Windows dan, omdat er op de achtergrond nog een ander gebruikersprofiel is aangemeld, met mogelijk niet-opgeslagen gegevens. Je kunt de functie deactiveren in het Instellingen-menu onder Accounts en daar te kiezen voor Aanmeldingsopties en dan bij Privacy met de knop Na een update of herstart de configuratie van mijn apparaat automatisch voltooien en mijn apps opnieuw openen op basis van mijn basisgegevens.