Windows 10 heeft een aantal trucs om sneller te kunnen werken. Veel daarvan zijn echter maar nauwelijks bekend en Windows 10 blijft er met alle updates steeds weer nieuwe toevoegen. In dit artikel: Concentratiehulp en Nachtlamp,

Rob Coenraads, Jan Schüßler en Noud van Kruysbergen

      

concentratie hulpVeel opties zijn nieuw, al vraag je je af waarom ze niet al lang bestonden. Sinds versie 1903 kun je bijvoorbeeld bij Concentratiehulp (dubbelklik in het Instellingen-menu op Systeem en kies vervolgens in de linkerkolom Concentratiehulp) instellen dat systeem- en appmeldingen niet worden weergegeven wanneer een programma zich in de modus Volledig scherm bevindt.

De Nachtlamp bestaat echter al langer. Die vermindert de hoeveelheid blauw in de schermweergave, wat veel gebruikers ’s avonds prettiger vinden. Activeer de functie bij de Windows-instellingen onder Systeem en daarna Beeldscherm met de schakelaar Nachtlamp. Met de link Instellingen voor nachtlamp kun je een schema aan de functie toewijzen of Windows de lamp automatisch laten inschakelen van zonsondergang tot zonsopgang. Soms is de nachtlampschakelaar wel beschikbaar, maar werkt hij niet. Dat kan doordat de computer eerder is gebruikt via een Extern bureaublad. Daarbij wordt de nachtlamp niet ondersteund, en door een fout in Windows 10 moet de computer dan eerst opnieuw worden opgestart om de nachtlamp weer te laten werken.