In dit artikel gaan we in op het Microsoft-account. Zo beantwoorden we vragen als wat het nu eigenlijk is en wat je er aan hebt.

Rob Coenraads, Axel Vahldiek en Noud van Kruysbergen

account 1

Als je het aanmelden achteraf wilt omzetten van een Microsoft-account naar een lokaal account,
kun je dat doen bij de Account-instellingen

Waarom een Microsoft-account?
Wat is een Microsoft-account en wat heb ik daar aan?

Met een Microsoft-account kun je je bij verschillende websites en diensten als OneDrive, Skype, Outlook en Xbox Live aanmelden, allemaal met dezelfde inloggegevens. Deze dienst biedt Microsoft al langer aan, maar onder andere namen. Zo heette hij in de loop der jaren onder meer Microsoft Passport, .Net Passport en als laatste Windows Live ID.

Toen Windows 8 verscheen, kreeg die de naam Microsoft Account en sindsdien kun je hem ook gebruiken om je aan te melden bij Windows. Als je dat doet, meldt Windows je (als je dat wilt) automatisch aan bij sommige (maar niet alle) Microsoft-diensten. Bovendien kun je dan extra Windows-functies gebruiken, bijvoorbeeld Mijn apparaat zoeken voor het opsporen en op afstand (remote) vergrendelen van een computer.

De activiteiten Geschiedenis, het Klembord en verschillende instellingen van bijvoorbeeld de Verkenner, desktop en wifi kunnen via de cloud gesynchroniseerd worden waar je je met hetzelfde account op aanmeldt. Wat er allemaal precies gesynchroniseerd wordt, heeft Microsoft echter nooit tot in detail duidelijk gemaakt.

Is een Microsoft-account verplicht?
Moet ik mezelf per se aanmelden met een Microsoft-account?
Nee. Bij het installeren van Windows wil het set-upprogramma je wel richting het gebruik van een Microsoft-account sturen, maar het kan zeker ook zonder.
Klik bij het venster voor het aanmaken van een account op Offlineaccount en bevestig bij het volgende venster dat je echt geen Microsoft-account wilt gebruiken.
Of gebruik plan B: verbreek van het apparaat tijdens het installeren de verbinding met internet. Wat Windows dan voor je aanmaakt, is een gewoon lokaal gebruikersaccount, zoals je dat kent van Windows 7 en XP.

pincode

Bij het aanmelden kun je ook als extra een pincode opgeven

Aanmelden zonder internet
Als ik een Microsoft-account voor het aanmelden bij Windows gebruik, moet het apparaat tijdens het aanmelden dan online zijn?
Ja, maar ook nee. Als je je per se wilt aanmelden met een e-mailadres en een wachtwoord, dan heb je inderdaad een internetverbinding nodig. Microsoft is zich echter bewust van dat probleem en nodigt je bij het instellen van die aanmeldoptie dan ook uit om als extra een pincode toe te voegen. Het aanmelden met die pincode werkt namelijk ook offline. 

Meer informatie over zo'n pincode staat  in het artikel Windows Tips en Trucs in PC-Active 309 ("Beginnen met pinnen").

Op andere manier aanmelden
Ik heb bij het installeren van Windows erin toegestemd om een Microsoft-account te gebruiken, maar ik kan op dit moment eigenlijk geen voordelen aan ontdekken. Daarom wil ik in het vervolg een lokaal gebruikersaccount gebruiken. Moet ik daar een nieuwe gebruiker voor aanmaken?
Dat is op zich niet nodig, want je kunt het aanmelden op elk moment omzetten van een Microsoft-account naar een lokaal gebruikersaccount. Dat kan overigens ook andersom.

Druk op de toetsen Windows en de i om naar Instellingen te gaan en kies Accounts. Daar staat onder je gebruikersafbeelding de link In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account, of In plaats daarvan aanmelden met een Microsoft-account.

Zijn echte gegevens nodig?
Welke gegevens moet ik invullen als ik een Microsoft-account wil aanmaken. Moeten die echt zijn?
Nee, ook fake-data worden daarbij gewoon geaccepteerd. Je hoeft ook je huidige e-mailadres niet op te geven, je krijgt dan automatisch een nieuw.

Als je het account aanmaakt tijdens het installeren van Windows, dan eindigt dat e-mailadres op @outlook.com. Als je het account in plaats daarvan bij https://live.com aanmaakt, kun je daarnaast kiezen uit @hotmail.com. De naam daarvoor is verder willekeurig te kiezen, als die tenminste niet al door iemand anders wordt gebruikt.

apps

Apps uit de store
Ik wil een paar apps uit de Store van Windows uitproberen, maar heb ik daar dan per se een Microsoft-account voor nodig?
De gratis apps kun je wel downloaden, maar voor betaalde apps moet je een account hebben met ingestelde betaalgegevens. Ook willen veel apps dat je je aanmeldt met een Microsoft-account. De invoerdialoog voor het e-mailadres en wachtwoord kun je vaak echter simpelweg sluiten en de app dan desondanks gebruiken.

Als het aanmelden bij een app of Store voor het gebruik onontbeerlijk is, moet je even uitkijken bij het aanmeldvenster: normaal gesproken gebruikt Windows de door jou ingevulde accountgegevens om je niet alleen bij de app, maar ook bij de Store aan te melden.

Daarbij wordt echter meteen ook het aanmelden bij Windows omgezet naar het Microsoft-account. Dat kun je voorkomen door niet gewoon naar het volgende venster te klikken, maar in plaats daarvan wat lager de optie voor alleen Microsoft-apps te kiezen. Dan geldt die aanmelding namelijk alleen voor de op dat moment draaiende app.

Activeren
Is er ergens een koppeling tussen mijn Microsoft-account en de gratis upgrade van Windows 7 of 8.1 naar een versie van Windows 10? Of wordt mijn activering daarbij dan aan mijn account gekoppeld?
Nee, dat allemaal niet. Je hebt geen Microsoftaccount nodig voor de gratis upgrade: niet tijdens de upgrade en ook niet daarna. Als je daarbij echter een Microsoft-account in plaats van een lokaal account gebruikt om jezelf aan te melden bij Windows, wordt je activering daarbij opgeslagen. Dat moet je echter niet als een verplichte koppeling aan je oude sleutel of je computer zien, maar meer als een soort back-up: als Windows na een overgang naar een andere computer of een moederbordwisseling zich niet automatisch wil activeren, kun je bij de activeringsdialoog klikken op Probleem oplossen en geef je daar aan dat je de hardware onlangs gewijzigd hebt. Daarna moet je de al aanwezige activering selecteren en zou je die aan je computer moeten kunnen toewijzen. Let even op het woord 'zou', want bij ons lukt dat regelmatig niet zonder dat daar een duidelijke reden voor is. 

Nog een lokaal account
Ik wil een andere gebruiker gaan aanmaken, die een lokaal account moet krijgen. Als ik echter bij de Instellingen bij 'Accounts / Gezin en andere gebruikers' op 'Iemand anders aan deze pc toevoegen' klik, moet ik eerst een e-mailadres of het telefoonnummer van een Microsoft-account opgeven. Kan ik dat ook zonder het invullen van deze gegevens doen?

 geen 1 2


Dan kun je klikken op Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon. Dan kun je bij het volgende venster Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen selecteren om een lokale gebruiker aan te maken.

  

 

 

Kies voor 'Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon' als je geen gegevens van iemand anders wilt/kunt invullen

 

 

Accountnaam wijzigen
Ik meld me bij Windows aan met een Microsoft-account, maar daar wil ik de gebruikersnaam van veranderen. Ik heb gezocht bij de instellingen, maar kan daar geen mogelijkheid voor vinden, waar wel?

 gegevens 2

Van een Microsoft-account kun je de gebruikersnaam onder Windows zelf niet veranderen, maar dat kun je online doen. Ga eerst naar https://account.microsoft.com, meld je daar (rechtsboven) aan en vervolgens zie je bij Je gegevens (helemaal bovenaan) de benodigde dialoog.

Meerdere accounts
Kan ik voor verschillende doeleinden meerdere accounts aanmaken?
Ja, dat kan. Voor zover wij weten zitten daar geen beperkingen op.

Account verwijderen
Ik wil mijn Microsoft-account weer opheffen, hoe doe ik dat?
Dat vergt aardig wat bevestigingen en met reden. Dat moet onder meer voorkomen dat iemand een bepaald account opheft zonder daar de rechten voor te hebben. Bovendien kunnen er aardig wat persoonlijke data bij het verwijderen verloren gaan, zoals e-mails, chatberichten en contacten, maar ook gameplays. Daarnaast kunnen er ook betaalmiddelen en abonnementen voor bijvoorbeeld Office 365 aan gekoppeld zijn. In het artikel Microsoft-account sluiten: tips en FAQ op www.pcactive.nl vind je hoe je dat doet.