Wat is een Microsoft-account en wat heb ik daar aan?

Rob Coenraads, Axel Vahldiek en Noud van Kruysbergen

account 1

Als je het aanmelden achteraf wilt omzetten van een Microsoft-account naar een lokaal account,
kun je dat doen bij de Account-instellingen

        

Met een Microsoft-account kun je je bij verschillende websites en diensten als OneDrive, Skype, Outlook en Xbox Live aanmelden, allemaal met dezelfde inloggegevens. Deze dienst biedt Microsoft al langer aan, maar onder andere namen. Zo heette hij in de loop der jaren onder meer Microsoft Passport, .Net Passport en als laatste Windows Live ID.

Toen Windows 8 verscheen, kreeg die de naam Microsoft Account en sindsdien kun je hem ook gebruiken om je aan te melden bij Windows. Als je dat doet, meldt Windows je (als je dat wilt) automatisch aan bij sommige (maar niet alle) Microsoft-diensten. Bovendien kun je dan extra Windows-functies gebruiken, bijvoorbeeld Mijn apparaat zoeken voor het opsporen en op afstand (remote) vergrendelen van een computer.

De activiteiten Geschiedenis, het Klembord en verschillende instellingen van bijvoorbeeld de Verkenner, desktop en wifi kunnen via de cloud gesynchroniseerd worden waar je je met hetzelfde account op aanmeldt. Wat er allemaal precies gesynchroniseerd wordt, heeft Microsoft echter nooit tot in detail duidelijk gemaakt.