Ik wil Windows Easy Transfer gebruiken als ‘back-upprogramma’: ik draai het in Windows 10 om gebruikersgegevens en andere zaken in een bestand op te slaan en – nadat ik in de toekomst Windows 10 opnieuw heb geïnstalleerd – Windows Easy Transfer gebruiken om snel mijn eerder opgeslagen gegevens terug te halen. Is dit mogelijk?

Dennis Gandasoebrata

easytransferEasyTransfer: een handig hulpje, maar nooit officieel beschikbaar geweest in Windows 10

Easy Transfer is indertijd echt bedoeld om van een eerdere Windows-versie (bijvoorbeeld Windows 7) te migreren naar een nieuwere Windows-versie (bijvoorbeeld Windows 8.1). In deze situatie – snel na een schone installatie weer beschikken over zaken als gebruikersgegevens en -instellingen – zou ik kiezen voor een andere aanpak: overweeg het maken van een image die je regelmatig bijwerkt en waarnaar je snel kunt terugkeren in geval van problemen. Je maakt dus één keer een goede image waarin alles naar behoren werkt (en die je regelmatig kunt bijwerken). Heb je op een later moment de behoefte om terug te keren naar die omgeving, dan keer je gewoonweg terug naar die image. Hierbij hoef je dus ook geen zaken meer opnieuw in te stellen.
Er zijn verschillende imagingprogramma’s, zoals Acronis True Image (www.acronis.com/en-eu/lp/personal/sem/nl/) en EaseUS ToDo Backup (www.easeus.com/backup-software/tb-home.html).