In PC-Active 309 staat het project ‘Laat Nano’s xylofoon spelen’: als iemand het appartementsgebouw van Frans Coolen betreedt, gaan de kerstboomlichtjes branden en speelt een xylofoon een kerstliedje. In onderstaand artikel vind je informatie en het ino-bestand.

Zoals je in PC-Active 309 kunt lezen, laat Frans Coolen een xylofoon spelen met behulp van twee Arduino Nano’s. De gehele workshop vind je in PC-Active 309, hieronder vind je een korte uitleg en kun je het ino-bestand downloaden.

1. Overzicht met xylofoon ledjes controle unit accu en bewegingssensor 20191029 151146xx

Computergestuurde xylofoon
In het hele systeem zitten twee Nano's: één op de muziek-unit met software voor het maken van de muziek (de aansturing van de servo's om de noten aan te slaan op de xylofoon), en één in de controle-unit (voor de timing, de aansturing van de bewegingsdetector, de aansturing van de kerstlichtjes en de beveiliging van de accu tegen volledig ontladen). De twee Nano's bevinden zich op verschillende plaatsen in het systeem, maar zijn ten behoeve van de timing met één signaaldraad met elkaar verbonden. Het systeem bevat 8 kerstliedjes en is uitbreidbaar. Ze worden in een vaste volgorde afgespeeld. Het nummer van het laatst gespeelde liedje wordt in de EEPROM van de Nano opgeslagen, zodat voorkomen wordt dat bij een aanwezigheidsdetectie steeds hetzelfde liedje begint te spelen.

  1. muziek-unit (117 regels code/data)
  2. controle-unit (28 regels code)

Ino-bestanden
Wil je met dit project aan de slag, dan kun je hier het ino-bestand downloaden.