In PC-Active 309 staat het project ‘Knikkerklok met een Arduino Nano’, waarin Frans Coolen een klok heeft ontworpen die de tijd aangeeft met behulp van knikkers. In dit artikel vind je zijn ervaringen en ook de bijbehorende ino-bestanden.

Frans Coolen

 

1. De knikkerklok met tijdkolommen en pendellift 20191029 161Ervaringen
Ik heb veel ervaring opgedaan met 'knikkerdynamiek'. De knikkers moeten veelal rollen over een kleine helling, vaak vanuit stilstand. Het kwam/komt regelmatig voor dat de knikkers blijven liggen. De knikkerkolommenunit heb ik zelfs een keer ingekort om een groter verval te krijgen.

Ook met het werken met dubbelzijdige tape is veel ervaring opgedaan. Een nadeel is dat de tape na verloop van tijd loslaat. Een druppeltje lijm helpt dan om de verbinding te fixeren.

Gaandeweg ontstond de behoefte/noodzaak naar instelmogelijkheid van een aantal posities, zoals de geleideschroeven van de cascadelift, de horizontale positie van de knikkerkolomeenheid en de hellingshoek van de onderrails. Veel zaken zijn ook met software instelbaar, zoals de kantelhoeken van de cascadelift en de snelheid en hoekuitslag van de vaan aan de onderrails.

Het bouwen was een opeenhoping van gestuntel. Dat is misschien niet te zien aan het eindresultaat, maar toch, vrijwel niets deed ik in een keer goed. Het leukste van alles was het ervaren van het creatieve mentale proces. Puzzelen naar de juiste oplossing en dan uitproberen of het klopt. Werken met kleine losse proefprojectjes of iets in principe lukt. Dat leverde tal van 'eureka'-momenten op (ook met software). Oplossingen komen vrijwel altijd plotseling in je bewustzijn tevoorschijn.

Er zijn een paar 'slimmigheidjes' in de knikkerklok verwerkt. Zo wordt met behulp van software bij iedere pendelbeweging na het bereiken van de maximale hoek nog even kort een hupje (8° omhoog en omlaag) naar boven gegeven. Aan de vaan aan de onderrails zijn twee opstaande reepjes bevestigd waardoor bij het uitslaan de knikkerrij altijd even bewogen wordt, zodat er minder kans is dat er knikkers stil blijven liggen.

Ino-bestanden
Wil je met dit project aan de slag, dan kun je hier het ino-bestand smart voorladen downloaden.
En hier het ino-bestand manueel voorladen.