De 3D-printer is een handige maar vooral ook reuzeleuke tool om allerlei slimmigheden die je nergens kunt kopen te materialiseren, ook voor (het voorkomen van) vakantieproblemen.

Maarten Verkoren


Waarom moeilijk doen met ijzerdraadjes als je unieke hacks kunt ontwerpen of van internet plukken die je volgende kampeervakantie of wandelreis upgraden tot een triomfantelijke veldtocht?

Dat op een zeker moment tijdens je reis een deel van je outdoor-uitrusting kapot gaan, heb je vast wel eens meegemaakt. Of het nou een knopje, een rits of een gesp is, het gebeurt altijd op het verkeerde moment. Voordat je boos je rugzak, kookgerei, GoPro-mount of tentje wegsmijt, omdat veel onderdelen niet meer te verkrijgen zijn, kun je overwegen de 3D-printer een vervangend onderdeel te laten produceren.

3D-printen
Je kunt veel dingen fiksen met je doe-het-zelfkit, maar het is erg leuk en inspirerend om eens op internet rond te kijken wat de maker community zoal aan creatieve oplossingen en verbeteringen, en ook aan nieuwe vindingen, heeft bedacht die open source gedeeld worden en waarmee je je vakantie een stuk aangenamer kunt maken. Het gaat hierbij niet alleen om het oplossen van problemen, maar ook om coole gadgets waar je blij van wordt. En omdat je niet de hele vakantie wil zitten knutselen, laat je de 3D-printer het werk doen. Tegenwoordig zijn er genoeg compacte, betaalbare 3D-printers die eenvoudig mee te nemen zijn op vakantie. En als je liever geen 3D-printer mee wilt nemen op vakantie, kun je van onderdelen die vaak stuk gaan van tevoren reserve-exemplaren printen of op je bestemming op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde 3D-printer. Die kon je vroeger heel makkelijk vinden via 3D Hubs met hun prima platform en community, maar die zijn helaas om zeep geholpen in een zoektocht naar een beter verdienmodel. Als je goedkoop uit wilt zijn, kun je het beste zoeken via forums. Reddit heeft er een (https://www.reddit.com/r/3Dprintmything) waar mensen oproepen plaatsen van objecten die ze 3D-geprint willen hebben. Niet getest, dus geen idee hoe goed dit werkt. Tip: probeer scholen of universiteiten.

Het is helemaal aan jou wat je wilt of nodig hebt, maar ter inspiratie vind je hieronder een vijftal toffe hacks (en twee bonusgadgets) waarmee je direct je trip kunt upgraden.

           goprohouder
  www.thingiverse.com/thing:2470030

GoPro Mount voor op de voorkant van je rugzakriem
Ideaal, je kunt de GoPro nu moeiteloos meedragen terwijl hij je POV-beelden (POV betekent ‘vanuit jouw gezichtspunt’) schiet vanuit een stabiele positie.

 

 

 

 

 

 
Lamp op je pet
Hoe handig is het om je zaklamp op je pet te kunnen monteren voor gebruik tijdens nachtwandelingen! Het design is te downloaden en te schalen naar het formaat van je zaklamp.

klemzaklampwww.thingiverse.com/thing:687089

Gesp voor rugzak
Terwijl ik dit schrijf, valt mijn blik op mijn rugzak: twee kapotte gespen… Ik ben op de een gaan staan en de andere is tussen de autodeur gekomen. Hoewel gespen goedkoop zijn, kan het soms moeilijk zijn om de juiste maat te vinden en dat is een goede reden om een vervanger te 3D-printen.

gespwww.thingiverse.com/thing:2137647

  redbullblikje            
  www.myminifactory.com/object/3d-print-thecapsule-250-55445  

Energy-drink-capsule/draagbaar lampje
Multifunctioneel is het toverwoord. Perfect voor op een kampeertrip als je niet te veel dingen mee wilt nemen. Het energiedrankje dat je kocht voor tijdens een lange wandeling? Bewaren dat blikje! Je kunt het op verschillende manieren gebruiken. Maak er een draagbare capsule van voor het bewaren van spulletjes, of maak er een nachtlampje van door je zaklamp erin te stoppen. Een slim ontwerp waarmee je hem bovendien gemakkelijk aan je rugzak kunt vasthaken.

 

 

Draagbare windturbines om mee op te laden
De beste ideeën en werkende modellen voor 3D-geprinte voorwerpen die je kunt aandrijven met windkracht vind je op de website van de ontwerpwedstrijd Catch The Wind Challenge. Wat dacht je bijvoorbeeld van de windkracht-oplader voor op de fiets? Alles open source te downloaden!

ventilatorofzohttps://all3dp.com/best-3d-printed-wind-power-gadgets/

Alsjeblieft, vijf bruikbare en coole gadgets die je eenvoudig zelf kan maken. Of je nou het liefst gaat kamperen, fietsen of wandelen, voor iedere activiteit zijn coole gadgets en onderdelen te 3D-printen. Als je creatief en handig bent, ontwerp je je eigen spullen, of je zoekt online voor kant-en-klare opensource-designs. Op Reddit is er zelfs een speciale subreddit voor, genaamd MYOG (Make your Own Gear - www.reddit.com/r/myog). Hoe leuk is het om die vervelende betweter die altijd over het campingterrein loopt, net op het moment dat hij je zijn ongevraagde advies wil geven “ik zou er wat extra schroeven indraaien” het zwijgen op te leggen door de 3D-printer de perfecte hack uit te laten spugen. “Gefikst. Dahaag meneer, terug naar uw eigen caravan!”

Omdat het bijna vakantie is, volgen hier nog twee bonusdesigns.

Plastuit voor dames
Zonder grappen, vrouwelijke wandelaars schijnen erbij te zweren. Je kunt ze uiteraard ook kopen, maar mocht je ze te duur vinden of er op reis geen kunnen kopen, 3D-print hem dan. Als je slim bent, print je hem van flexibel filament, zodat hij minder ruimte inneemt in je rugzak dan een van hard plastic.

plastuithttps://www.thingiverse.com/thing:2508492

Kayak
Als je er echt voor wilt gaan, print dan meteen je eigen kayak... Waarom niet? Van gerecycled plastic, ben je lekker duurzaam bezig en het kost ook maar weinig. Wel snel beginnen, want je bent wel even bezig als je dit wil maken op een enkel 3D-printertje. Bekijk ook het filmpje van het print- en bouwproces, heerlijk om te zien.

kano2 2www.grassrootsengineering.com/blog/2014/03/