Sinds 15 juni 2017 doe je binnen de EU een beroep op je mobiele internetbundel, zonder daarvoor extra te betalen. Zo kun je overal je tv-programma’s bekijken en video’s streamen, maar let wel op een aantal zaken.

Maikel Dijkhuizen

Torenhoge kosten voor dataroaming zijn nu al bijna twee jaar verleden tijd, aangezien je binnen elke EU-lidstaat vanuit je bundel kunt bellen, sms’en én internetten. Daarnaast is het gunstig dat sinds 1 april 2018 aanbieders van betaalde streamingdiensten hun tools in alle EU-lidstaten toegankelijk dienen te maken. Dit betekent in de praktijk dat je diensten als Ziggo GO, KPN Interactieve TV, NPO Start Plus, Videoland en NLZiet in veel Europese landen kunt gebruiken. Kortom, niets staat je meer in de weg om altijd en overal je favoriete televisieprogramma’s te streamen!

WIFI-PROBLEMATIEK 
Nagenoeg ieder hotel en vakantiepark beschikt over wifi, al levert dat in de praktijk nogal eens ergernissen op. Zo vragen veel vakantieadressen extra geld voor de draadloze internetverbinding. Verder is het signaal vaak zwak, waardoor je bijvoorbeeld geen video’s kunt streamen. Het is voor eigenaren van uitgestrekte campings en bungalowparken dan ook een hele uitdaging om een dekkend wifinetwerk te realiseren. Overigens bestaan er wel apps om op locatie al lopend een krachtiger wifisignaal te vinden, zoals Wifi Analyzer voor Android-apparaten. Misschien kom je dan wel op een oncomfortabel hoekje van de camping uit, zoals de receptie. Daarnaast is het gebruik van openbare wifi-hotspots onveilig, aangezien hackers relatief makkelijk privégegevens kunnen onderscheppen. Doe via een openbare wifi-hotspot dan ook nooit online betalingen en laat nergens online creditcardgegevens achter.

1 Internet op vakantie

Het vinden van een krachtig wifi-signaal is op vakantiebestemmingen vaak een heel gedoe

      2 Internet op vakantie 2
  Voor mobiel internet in het buitenland
schakel je dataroaming in

MOBIEL INTERNETTEN
De 4G-dekking is in Nederland en België uitstekend, waardoor je op praktisch iedere plek toegang hebt tot snel internet. Ook in andere EU-lidstaten neemt de dekking van het 4G-netwerk toe. Mocht de wifiverbinding op een bepaalde vakantiebestemming tegenvallen, dan kun je het dus altijd via je mobiele internetbundel proberen.

Zeker bij gebruik van diensten als Netflix, RTL XL en Ziggo GO verbruik je hiermee wel veel data.Afhankelijk van de streamingdienst en de gebruikte afspeelapparatuur loopt het dataverbruik op van honderden MB’s tot wel enkele GB’s per uur. Een maandbundel van 1 of 2 GB jaag je er dus zo doorheen. Gelukkig bieden veel telecomproviders de mogelijkheid om (voor de vakantie) een extra bundel aan te schaffen. Bij Vodafone kost 10 GB extra bijvoorbeeld maandelijks dertig euro. Voor gebruik van mobiel internet buiten de nationale landsgrenzen dien je dataroaming te activeren. Ga hiervoor op een iPhone naar Instellingen / Mobiel netwerk / Opties mobiele data en activeer de schakelaar achter Dataroaming. De werking onder Android verschilt per apparaat, al bereik je op veel mobiele toestellen de functie via Instellingen / Netwerken / Mobiele data / Dataroaming.

 

3 Internet op vakantieIn Windows maak je bijvoorbeeld
rechtstreeks verbinding met het
wifi-netwerk van een iPhone

 

MEERDERE APPARATEN ONLINE
Via een geschikte simkaart verbind je de smartphone met het 4G-netwerk van de telecomprovider. Wil je met meer apparaten online, zoals een laptop, tablet en e-reader? Geen probleem, want met een iPhone of Android-toestel creëer je op locatie een eigen wifinetwerk. Een laptop communiceert dan met de wifi-antenne van de smartphone, terwijl dit mobiele toestel in verbinding staat met 4G. Je smartphone fungeert daarmee min of meer als router. Gunstig, want zo kun je op iedere locatie tv-programma’s op een groter scherm terugkijken. Ga op een iPhone naar Instellingen / Persoonlijke hotspot en activeer de schakelaar achter Persoonlijke hotspot. Kies daarnaast een geschikt wachtwoord om de wifi-verbinding te beveiligen. Op veel Android-toestellen bereik je deze functie via Instellingen / Netwerk en internet / Hotspot en tethering. Bij Wifi-hotspot instellen kies je een netwerknaam en wachtwoord. Op een laptop, tablet of e-reader maak je vervolgens verbinding met het wifinetwerk dat je smartphone uitstraalt.

Mifi-router                          

In plaats van het creëren van een eigen wifi-hotspot met een smartphone, kun je hiervoor ook een zogeheten mifi-router gebruiken. Dit is een mobiele router waarin je een (lokaal gekochte) simkaart kunt stoppen. Het apparaatje haalt een 4G-signaal binnen en zendt vervolgens een wifi-signaal uit. Vergeleken met de hotspotfunctie van een iPhone of Android-toestel is het signaal met een bereik van tientallen meters een stuk krachtiger. Neem bij voorkeur een exemplaar met een batterij, zodat je niet afhankelijk bent van een nabijgelegen stopcontact.

Kader Mifi router 2

 

 

TP-Link ontwikkelt betaalbare mifi-routers, zoals de M7350 

 

 

VPN NOG NODIG?
Nu betaalde streamingdiensten overal in de Europese Unie beschikbaar zijn, heeft lang niet elke vakantieganger een VPN-dienst nodig. Veel mensen gebruikten tenslotte alleen maar een VPN-dienst om vanuit het buitenland een Nederlands IP-adres aan te nemen en op die manier regiorestricties te omzeilen. Toch is een stabiele VPN-verbinding nog altijd van toegevoegde waarde, bijvoorbeeld wanneer je naar een ander continent afreist en naar een online televisiedienst als Ziggo GO wilt kijken. Ga dan wel in zee met een aanbieder die in elk geval een server in een EU-lidstaat heeft staan. Als alternatief kun je soms ook een router thuis als VPN-server instellen. Verder surf je dankzij VPN over een (anonieme) versleutelde verbinding, zodat je via een openbare wifi-hotspot veilig privacygevoelige taken kunt uitvoeren. Handig voor het geval je op vakantie bijvoorbeeld wilt internetbankieren.