Veel mobiele apps wensen toegang je contactenlijst, agenda en locatie. Daar is lang niet altijd een legitieme reden voor. Hoog tijd om eens wat kritischer naar je app-machtigingen te kijken.

Maikel Dijkhuizen


Een eenvoudig spelletje dat je volledige contactenlijst opvraagt of een foto-app die toegang wenst tot je agenda. Het is lang niet altijd duidelijk waarvoor een mobiele toepassing toegang wilt tot bepaalde gegevens. Vaak vormen commerciële motieven de werkelijke reden. Wie weet schuilen achter jouw apps gewiekste advertentiebureaus die op basis van de verzamelde data gedetailleerde gebruikersprofielen opstellen. Met deze gegevens kunnen de bedrijven vervolgens gerichter adverteren. Voorkom dat deze reclamebureaus met je persoonlijke data aan de haal gaan en geef de apps niet zomaar overal toestemming voor.

GEZOND VERSTAND
Sommige apps functioneren alleen wanneer je toegang tot de gevraagde gegevens geeft. Gebruik hierbij je gezonde verstand. Bij een foto-app is het logisch dat de toepassing de camera van je mobiele toestel wilt gebruiken. Hetzelfde geldt voor je locatievoorzieningen in het geval van een kaartendienst. Zet met name vraagtekens bij gratis spelletjes die van alles over je willen weten. Heeft een game voor een juiste werking daadwerkelijk deze informatie nodig? Kun je deze vraag met nee beantwoorden, dan is de kans aanwezig dat de app-bouwer het niet zo nauw neemt met je privacy.

1 App machtigingen 2
APP-MACHTIGINGEN ANDROID
Geef jij apps overal toestemming voor en heb je daar achteraf spijt van? In zowel Android als iOS trek je de machtigingen achteraf eenvoudig in. Ga binnen Android achtereenvolgens naar Instellingen / Apps en tik rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes. Via App-machtigingen zie je bij elk onderdeel welke toepassingen er toegang hebben. Druk bijvoorbeeld maar eens op Agenda, Camera, Contacten of Locatie. Deactiveer de schuifregelaar achter een app om de machtiging in te trekken. Bevestig zo nodig met TOCH WEIGEREN.

 

 

 

Beslis zelf welke Android-apps
je contactenlijst mogen opvragen

 

 

2 App machtigingen 2APP-MACHTIGINGEN IOS
Ook op een iPhone of iPad zie je eenvoudig welke apps er aanvullende gegevens kunnen raadplegen. Tik achtereenvolgens op Instellingen / Privacy om een lijst met machtigingen te bekijken. Druk bijvoorbeeld op Locatievoorzieningen, Foto’s of Camera om te zien welke toepassingen er gebruik van maken. Wil je liever niet een locatie met een bepaalde app delen, dan kies je voor Nooit. Bij overige onderdelen deactiveer je de schakelaar om een machtiging in te trekken.

 

 

 

 

 

 

Op een iPhone hengelen
er nogal veel apps naar
je geografische locatie